Ugrás a tartalomra

INTERVJU: ANDOR DELI, poslanik u Evropskom parlamentu

Pomoći ću Srbiji da uđe u EU

Posebnu pažnju posvetiću položaju mađarske nacionalne manjine i ostvarivanju manjinskih prava

Andor Deli, pravnik rodom iz Bečeja, prvi je državljanin Srbije koji je postao poslanik u Evropskom parlamentu. Mandat je dobio na Nacionalnoj listi Fidesa koju predvodi mađarski premijer Viktor Orban, kao predstavnik Mađara iz dijaspore.

U ekskluzivnom intervjuu za „Politiku”, pred odlazak na novu dužnost u Brisel, Andor Deli objašnjava na koji način će zastupati interese zemlje iz koje dolazi, mađarske nacionalne zajednice, ali i SVM – a koja je na republičkom nivou koalicioni partner Srpske napredne stranke.

– Više puta su državni zvaničnici istakli da je obostrani interes i Mađarske i Srbije, da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije. Mađarska je u dosadašnjim fazama pridruživanja Srbije EU imala veoma konstruktivni pristup.

Imajući u vidu ovu okolnost, nastojaću da moje angažovanje u Evropskom parlamentu postane povezujuća nit i da iz ove evropske institucije pratim i pomažem proces evropskih integracija Srbije za koji je za očekivati da će biti izuzetno intenzivan upravo u narednom parlamentarnom ciklusu – kaže Deli i dodaje:

– Naravno, treba biti realan u pogledu uloge i nadležnosti Evropskog parlamenta ali redovni godišnji izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije u ovom procesu svakako prolaze i kroz parlament EU. Takođe, zbog svoje nacionalne pripadnosti i dosadašnjeg angažmana, smatram sasvim prirodnim da posebnu pažnju posvetim položaju mađarske nacionalne manjine u Srbiji, ostvarivanju manjinskih prava i potrebu ove zajednice za uspešnim samoostvarenjem u našoj državi.

Kakve će koristi od toga imati Srbija, ali i predstavnici drugih nacionalnih zajednica čije ste interese zastupali kao sekretar u Vladi APV?

Činjenica da će, zahvaljujući instituciji dvojnog državljanstva, Srbija imati svog prvog državljanina u Evropskom parlamentu i to pre njenog punopravnog članstva, svakako predstavlja izuzetni potencijal i otvara velike mogućnosti za državu Srbiju.

Siguran sam da će rukovodstvo naše zemlje znati da iskoristi ovu okolnost na pravi način. Međudržavni i dobrosusedski odnosi Srbije i Mađarske, uz aktivni angažman upravo Saveza vojvođanskih Mađara, dostigli su svoj, po mom uverenju, dosadašnji istorijski maksimum polaganjem venaca predsednika Srbije i Mađarske na grobnicama nevinih žrtava kako Srba tako i Mađara u Čurugu u julu prošle godine. Zahvaljujući tome, smatram da nema više tabu tema i upravo ova otvorena, dvosmerna komunikacija može u velikoj meri da doprinese, kao i da olakša rad u Evropskom parlamentu.

Budućida ste vi član SVM-a, da li je vašim ulaskom u Evropski parlamentzapravo indirektno vaša stranka dobila svog predstavnika u njemu?

Imajući u vidu sve okolnosti, slažem se sa vama da su i Savez vojvođanskih Mađara, kao politička stranka ali i mađarska zajednica u Srbiji dobili svog predstavnika u Evropskom parlamentu.

Koji će biti vaš prvi zadatak na novoj dužnosti?

Suviše je rano za razmatranje konkretnih zadataka. Narednih nedelja predstoji formiranje parlamenta, parlamentarnih odbora, izbor parlamentarnih funkcionera kao i izbor nove Evropske komisije. Nova zaduženja će svakako zavisti upravo od članstva u radnim telima Evropskog parlamenta. Međutim, praćenje integracionog procesa Srbije smatram za jednim od mojih prioriteta, upravo zbog svoje nacionalne pripadnosti i postojećih kompetencija.

Szerző (Forrás)
Politika
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt