Ugrás a tartalomra

Idős korban jól jön a segítség

Hét önkormányzatban segít a falugondnoki szolgálat – Rendben tartják a ház környékét, orvoshoz, ügyintézni szállítanak

Az első találkozás alkalmával még bizalmatlanok voltak azok az idősek, akiknél november elején Vajdaság-szerte megjelent az a tizenkét falugondnok, aki a CMH irodák pályázatának köszönhetően elkezdhette a munkát. Két héttel később azonban azt mondják, hatalmas segítség ez a szolgáltatás, és nagyon örülnek, hogy eszébe jutott valakinek a megvalósítása. Hét önkormányzat területén, Szabadkán, Törökkanizsán, Magyarkanizsán, Csókán, Adán, Zentán és Topolyán segítenek a gondnokok az időseknek.

Ric Gábor, a Caritas igazgatója és egyben a falugondnoki szolgálat koordinátora lapunknak elmondta, az effajta szolgáltatás igazi hungarikum. Kemény Bertalan politikus szeretett volna a falun, tanyán élő embereknek segíteni, kitalálta, hogy egy kombival egy falugondnok járhatná a terepet, és segíthetne az ott lakóknak. Ma már ezeket a falugondnokokat az önkormányzat biztosítja a településeknek, és ott is vannak munkaviszonyban.

– Nagyon sok falugondnok létezik Magyarországon, ahol ezt szépen szabályozták a törvényben. Szociális szolgáltatásokat, közösségépítő szolgáltatásokat nyújtanak, szállítják, orvoshoz viszik az időseket, karbantartják az épületeket, és a tanyáról behordják a gyerekeket az iskolába. Nálunk kicsit más a helyzet, a szociális védelmi törvény nem ismeri a falugondnoki fogalmat, csak a házi kisegítőt, ezért az önkormányzat sem tud mit kezdeni vele. Legmesszebb a kishegyesi VMSZ női fóruma jutott el, akik IPA-pályázat keretében falugondnokokat alkalmaztak – magyarázta Ric Gábor az előzményeket.

Egy hat évvel ezelőtti kutatás szerint Szabadkán például ezer ember kapott házi kisegítői szolgáltatást, de háromezernek lett volna rá szüksége. A házi ápolási szolgálatok több önkormányzat területén működnek, azt látják, hogy nagyon nagy szükség van a falugondnoki szolgálatra, hiszen nagyon nagy segítségre van szüksége az időseknek. Vagy család nélkül vannak, vagy a családjuk a világ másik végén él, harmadik esetben pedig a család is szociális eset, és sajnos akkor sok esetben jobb, ha nem is próbálnak segíteni, mert annak az lehet a vége, hogy a gyerekek vagy az unokák még azt a kevés nyugdíját is elveszik az öreg néninek vagy bácsinak. Ez a szomorú tapasztalat.

– A házi ápoló alapellátást tud biztosítani, ez még a szociális ellátáshoz tartozik, de a ház és a ház környékének rendezése egy fehér folt maradt. Ezt a házi kisegítők végzik, de sok minden nem fér bele a bő másfél órába, amíg ott tartózkodik egy háztartásban. A falugondnok feladata többek között tehát a környezet rendben tartása: villanykörtecsere, csatornatisztítás, a ház körüli karbantartó munkálatok, fűnyírás. De bevásárol, befizeti a számlákat, és sorolhatnám – mondja Ric Gábor.

Az idősek esetében nagyon nehéz döntés az, amikor eljön a pillanat, hogy el kell fogadni az effajta segítséget. Ehhez be kell hogy ismerje az illető, hogy ő már nem képes elvégezni ezeket a feladatokat, amelyeket néhány napja még meg tudott csinálni, szembe kell, hogy nézzen az elmúlással és a saját halálával.

– Amikor ezt elfogadja, akkor ennek nem fog örülni. A falugondnok feladata, hogy beszélgessen vele, és rávilágítson a szép dolgokra, amiért neki még érdemes élnie. S az is fontos, hogy tartsa a kapcsolatot az idős személy és a közösség között. S még egy óriási feladata van, az pedig a szállítás. A falugondnokoknak lesz autójuk, a hét három napján biztosan. Vagyis el tudják szállítani a rászorulókat orvoshoz, rehabilitációra, ügyintézésre. Mert hiába vannak alapvető emberi jogaink, amennyiben nem adott a lehetőség, hogy azokkal élni is tudjunk – tette hozzá Ricz Gábor.

A falugondnoki szolgálat november 2-án indult, azóta már többen kiismerték magukat a terepen, de még mindig vannak helyek, ahol nehezen tudják megközelíteni a tanyavilágot, mert a szolgálatnak még nincs saját autója.

Vér Olga az egyetlen hölgy a 12 fős csapatban, Kelebián segíti az időseket.

– Nagyon örülnek, azt mondják, Isten áldja meg azt, akinek az agyából ez az ötlet kipattant – hangsúlyozza, s amikor arról kérdezem, ma éppen mit csinált, azt mondja: – Ma például a csöveket pucoltam ki, mert füstölt a kályha, a sparhelt. Fát hasogattam, s hordtam be, s ez faluhely, nagyok az udvarok és a ház előtti tér is, így a leveleket gereblyéztem. Várjuk, hogy meglegyen az autó, mert a tanyákra most nem tudok kijutni biciklivel, de ott is várnak az emberek. Vannak, akiknek a gyógyszert hordom, vannak, akik már bevásárolni sem bírnak elmenni, nekik a boltból hozom a szükséges dolgokat. A fa bekészítése a legnagyobb segítség. Nekem nem nehéz munka, megszoktam. Sok időt vesz igénybe mindenkit meghallgatni. Két-három embernél többhöz nem jutok el, mert az út is időigényes és a munka is – taglalja Vér Olga.

Csejtei Dezső törökkanizsai falugondnok nehezebb helyzetben van.

– Nagyon kezdeti fázisban van a dolog. Nekünk az a legnehezebb, hogy nagyon nagyok a távolságok. Törökkanizsán kilenc település tartozik a falugondnok hatáskörébe. Elsősorban a szállítás, beszerzés, orvoshoz szállítás a dolgom, és erre van igény is, és erre fektették a hangsúlyt is, pontosan ezek a nagy távolságok miatt. Az emberek üdvözlik a kezdeményezést, nagyon örülnek a segítségnek – mondja.

Zentán a városban, a peremvárosban is elkél a segítség. Tarapcsik Tibor azt meséli, eleinte a házi ápolókkal együtt ment az idősekhez, mert egyedül bizalmatlanul fogadták. Azóta azonban megy mindenkihez, aki a segítségét elfogadja.

– Idős, beteg, rokkant embereknek segítünk fizikai munkákban, azokat a dolgokat végezzük, amit a házi ápolás nem. Épp egy nénitől jövök, egy fát vettem ki, fizikai munka, de a bevásárlás is belefér. Nincs egy etalon, de én a magam részéről mindent elvégzek. Nagyon nagy igény van erre, elhanyagoltak a háztartások, szebbé tudjuk tenni az életüket, összetakarítjuk a környéket, behordjuk a fát.

Nagyban könnyíti majd a munkánkat, amikor megkapjuk fűnyíróval, hókotróval, fejszével felszerelt terepjárót. Héttől háromig tart a munkaidő, de amennyiben szükséges, akkor természetesen délután vagy kora hajnalban, a magam részéről természetesen akkor is a rendelkezésre állok. Örülnek az emberek, az elejében azonban nagyon bizalmatlanok voltak, így az ápolókkal együtt mentem és mutatkoztam be, hogy én ki vagyok, és miben számíthatnak a segítségemre – részletezi.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tómó Margaréta
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks