Ugrás a tartalomra

Idén vitatkozni, érvelni kell majd a Kosztolányi-talány résztvevőinek

Az elmúlt néhány évben Kosztolányi Dezső nyomába eredtek Szabadka utcáin a középiskolások a Kosztolányi Napok idején, az idei évtől azonban vitázniuk, érvelniük kell a Kosztolányi-talány részvevőinek.

A rendezvény már tavaly is számos középiskolást vonzott, így várhatóan a változtatások ellenére is sokan csatlakoznak az irodalmi vitához, játékhoz március 28-án. Hicsik Dórát, a Kosztolányi-talány egyik szervezőjét, a szabadkai Városi Könyvtár munkatársát kérdeztük arról, hogy milyen változtatásokra számíthatnak idén a rendezvény résztvevői.

– Nagy újításnak számított, amikor a Kosztolányi Napok részeként először szerveztétek meg a Kosztolányi-talányt, hiszen ezzel annak a szokásnak vetettetek véget, hogy a szabadkai középiskolások csak az íróasztal és a Kosztolányi-kötet felett görnyedve ismerkedjenek Szabadka nagy költőjével. Azóta minden évben végigjárták a résztvevő diákok a Kosztolányihoz és Csáth Gézához kötődő legfontosabb szabadkai helyszíneket, most viszont – a pályázati kiírás szerint – váltás, változás következik. Milyen lesz idén a talány?

A vetélkedőt mindig újítani, változtatni kell, nem szeretnénk, ha unalmassá válna, hiszen ha valaki több éven keresztül is részt vesz, akarva akaratlanul ugyanazokkal a feladatokkal találja magát szembe. Idén a diákok hangját szeretnénk hallani, hogyan érvelnek, veszik védelmükbe, harcolnak egy-egy tétel igazságáért. Elméletben ez úgy működik, hogy párosával szerepelnek a csapatok, akik egy-egy tétel igazsága mellé állnak ki, és tudásuk, rátermettségük alapján szállnak szembe a másik csapattal. Mivel idén próbálkozunk először ezzel a formával, március 28-án derül ki, hogyan is zajlik majd a vetélkedő. Kulcsszavaink: tárgyalás, védelem, cáfolat, érvelés, retorika.

– Kosztolányival kapcsolatban rengeteg kérdés és téma felmerülhet, mi alapján válogattátok össze a témákat, illetve tételeket?

A témát a szervezőbizottság választotta, én csak megszervezem, formába öntöm és követem a verseny menetét. A meghirdetett témák pedig Kosztolányi és a történelem (az I. világháború, elhallgatták, nem volt divatos, ma népszerű), Kosztolányi-kultusz (ha elnevezünk róla valamit, az helyettesíti-e azt, hogy sokan még mindig nem ismerik), Kosztolányi és a Nyugat, valamintKosztolányi átírások és hivatkozások (ki hatott kire?). Ezek egyikét kell majd bizonyítaniuk és alátámasztaniuk a Kosztolányi-talány résztvevőinek.

– Az eddigi években a korábbi résztvevők elláthatták felkészülési tanácsaikkal az "újoncokat", de mivel erre idén nincs esély, szervezőként mit tanácsolnál az érdeklődő középiskolásoknak?

Ismerjék Kosztolányit – ez a legfontosabb. Gyakorolják a retorikát, tudják jól beosztani az időt (rövid tárgyalásokra számítunk), s legyenek jó csapatjátékosok. Legyen vidámak, élvezzék a szituációt! Ez egy játék, amelyet Kosztolányi is biztosan szeretne, tehát nem a győzelem a fontos, hanem az, hogy kipróbáljanak egy új helyzetet.

– A tavalyi Kosztolányi-talányon már nemcsak szabadkai középiskolások vettek részt. Idén is számítotok résztvevőkre más településekről?

Természetesen most is minden Kosztolányi-kalandra vágyó középiskolást szeretettel várunk.

Minden középiskola egy négytagú csapatot nevezhet március 17-éig a kosztolanyitalany@gmail.com e-mailcímen vagy a www.facebook.com/kosztolanyi.napok oldalon. A következő egy hónapban ezeken a felületeken folyamatosan megosztjuk a részleteket, az újdonságokat, amelyek alakulása a jelentkező csapatok számától is függ majd.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Rizsányi Attila
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben