Ugrás a tartalomra

Hogy legyen hova hazajönni

Hófehér, érintetlen táj fogadott bennünket Gunarason az elmúlt hét közepén.

Az idilli képbe nagyszerűen beleolvadt a Topolyát és Óbecsét összekötő regionális út is, melyen csúszkálva jutottunk el a mintegy 1200-1300 lakost számláló településre.

A faluba érve kevés embert látni az utcákon, és ők is melegen beöltözve, sállal a nyakukban, sapkával a fejükön sietnek a dolgukra. A Napocska próbálkozik ugyan, de ahogy mondani szokás, foga van, így mi is gyors léptekkel a helyi közösség irodájába sietünk, ahol Csorba Ottó tanácselnök vár bennünket.

— A lakosok száma fokozatosan csökken — kezdi a beszélgetést. — Jelenleg 98 üres ház található a faluban. A fogyatkozás nemcsak az elvándorlás következménye, hanem az elöregedés és a kihalás jele is. Dolgoznunk kell azokért, akik úgy döntöttek, itthon maradnak.

Egy olyan falut kell létrehoznunk, ahova a kivándoroltak haza tudnak jönni. Semmiképp sem szabad feladnunk, az itthon maradt polgárainknak kell minél könnyebbé tennünk az életét. Meg kell őriznünk az óvodát, az iskolát, az egészségházat, a postát. Akkor hibáznánk, ha a külföldre vándoroltaknak nem lenne hova hazajönniük.

A velük való minél szorosabb kapcsolattartás céljából a nyári falunap keretében már harmadik alkalommal szerveztük meg a Gunarasról elvándoroltak találkozóját. Bízom benne, hogy néhány éven belül ez a rendezvény még inkább belekerül az emberek tudatába, és még többen hazalátogatnak augusztus második hétvégéjén.

Gunarason, illetve a hozzá tartozó Bogarason és Brazílián évről évre több jelentős beruházás valósul meg. A 2017. év első nagyobb projektuma a Téglagyár utcában vált valóra.

— Ebben az utcában kerékpárút és gyalogjárda sem volt, tehát nem állt a polgárok rendelkezésére semmilyen szilárd útburkolat, mely biztonságossá tette volna a kerékpáros vagy a gyalogos közlekedést. A Pobeda felőli első háztól húztunk egy kerékpárút-szerűséget, melyet összekötöttünk a legközelebbi, már meglevő gyalogjárdával. 

Az újonnan létesített utat a kerékpárosok és a gyalogosok egyaránt használhatják. Ezt a szakaszt már korábban szerettük volna leaszfaltozni, a tervek is készen álltak, viszont hiányoztak a szükséges anyagi eszközök. Végül a topolyai önkormányzat segítségével, helyi hozzájárulásból és a vízdíjból befolyó összegből sikerült mindezt megvalósítani.

A Mackó sor felé vezető út 1000 méter hosszúságú szakaszát zúzott kővel szórtuk le, az idén még egy 700 méter hosszú rész vár ránk. Ennek megvalósulása esetén minden tanyához szilárd útburkolat vezet majd.

A templom mellett parkolót építettünk, így a két faluházunkban rendezett események alkalmával a látogatók kultúrált körülmények között hagyhatják járművüket. Bogarason és Brazílián a zúzott kővel való útburkolat-javítást végeztük el, az utóbbi településen maradt még egy rész, melyet az időjárás jobbra fordulásával hajt végre a kivitelező — tudtuk meg a tanácselnöktől.

Az idén a százhúsz személy befogadására alkalmas nagyobbik faluházat tovább szeretnék bővíteni, a Pionír utcára zúzott kő kerülne, valamint a tervek között az általános iskola tornatermének felújítása is szerepel.

A megvalósítás a pénzeszközöktől függ. Csorba elmondása szerint a polgárok mintegy 1 700 000 dinárral tartoznak a helyi közösségnek vízdíj és hulladékszállítás címén. Ebből az összegből a felsorolt tervek egyike megvalósítható lenne.

— 2017 végén ellátogatott hozzánk Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár. Megtekintette a tornatermet, és a titkárság támogatásáról biztosított bennünket. A mintegy 5,5 millió dináros beruházás a tetőszerkezet cseréjét, a mennyezet és a padlózat felújítását, valamint a falak rendbetételét foglalja magában. Az iskola nemcsak a gunarasi, hanem a pobedai, a kavillói és a szvetityevói gyerekeknek is a második otthona.

A helyi közösség, valamint az önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy a tornaterem felújítására az idén sor kerüljön — mondta Csorba.

A településen működő civil szervezetek több jelentős és nagy érdeklődésre számot tartó eseményt rendeznek. Rendkívül sikeres a falunap, a szántóverseny, a karácsonyi és a húsvéti műsor, valamint a különféle bálok, melyekre általában már napokkal korábban elfogynak a jegyek.

Aktív fiatalság

A József Attila Művelődési Egyesület százhúsz tagot számlál, a többség a fiatalabb korosztályokból kerül ki. Jelenleg a Pitypang népigyermekjáték-csoport, a Táltos színjátszó csoport, a Rozmaring asszonykórus, a Pacsirta gyermekénekkórus, a Nefelejcs kézimunkacsoport és a szavalók működnek az egyesület berkeiben.

— Szakcsoportjaink sikeres évet zártak, szinte nem is volt olyan szemle, ahonnan ne hoztunk volna haza valamilyen díjat, többen pedig a tartományi szemlén is képviselték a gunarasi színeket. Képzőművészeti csoporttal bővültünk, és azonnal sikereket értünk el, hiszen Tóth Dragana munkája a topolyai szemléről továbbjutott a körzeti megmérettetésre.

Sok gyerek is tagja egyesületünknek, a művelődés nálunk még érdekli a fiatalokat. A színjátszó csoportban például gyakran a bőség zavara áll fenn, hiszen nem könnyű olyan darabot találni, amellyel húsz gyereket lehet megmozgatni. Hamarosan megkezdődnek a szemlék is, melyekre szakcsoportjaink lázasan készülnek — mondta Brezovszki Szuzanna, a József Attila ME elnöke.

A belföldi utazásokat a Topolya községtől kapott, pontrendszer alapján odaítélt támogatásból oldják meg, a gunarasi helyi közösség pedig évente 100 000 dinárt utal az egyesületnek. A Csoóri Sándor Program keretében nyert eszközökből hangosítást vásárolnak, az asszonykórus pedig új viseletet és cipőket kap.

A József Attila ME az idén is közreműködik a falunapi ünnepségen, megszervezi a népdalkörök találkozóját, a fennállásának 40. évét ünneplő Rozmaring asszonykórust pedig a nyár folyamán jubileumi műsor keretében köszönti. A civil központ épületében egy termet is kapott, ahol az asszonykórus és a kézimunkacsoport tevékenykedik, a többi csoport viszont továbbra is az általános iskolában próbál.

Az idén elmarad a vásár

A Gazdakör 2018-ban is folytatja megszokott tevékenységét. A népszerű gazdaképző előadások már véget értek, ahogyan a rendkívül sikeresnek bizonyult, első alkalommal megtartott Gazdabál is. A kör tagjai az idén is ellátogatnak az újvidéki mezőgazdasági kiállításra, újdonságként pedig a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kiállításon való részvétel szerepel. A fásítás és a dűlőútjavítás ebben az évben sem marad el, ahogyan a Mackó sori szántóverseny sem, mely nélkül a gunarasi falunap már-már elképzelhetetlen. Vásárt azonban az idén már nem szerveznek.

— A községi önkormányzatnak és a helyi közösségnek köszönhetően irodánk egész évben fogadja a gazdákat, akik bármilyen kérdéssel bizalommal fordulhatnak hozzánk. A Gazdakör tagságát nem kizárólag a tagsági díj befizetésével határozzuk meg, hanem a gazdaképzések és a munkaakciók látogatottságával is.

Nagyon örülünk, hogy tíz-tizenöt gazdával többen jöttek el az előadásainkra, mint az elmúlt években. Bízom benne, hogy ez a soron következő munkaakciókon is így lesz. Mintegy nyolcvan személy tartozik körünkbe, rendkívül aktívak, bármilyen megmozdulás, összejövetel esetén lehet rájuk számítani — mondta Király Zoltán, a gunarasi Gazdakör elnöke.

Gunarason tehát nem ülnek ölbe tett kézzel. Tenni akarnak és tesznek is a falu előrehaladása érdekében. Hogy a külföldre költözötteknek legyen hova hazajönniük.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Tóth Tibor
Többi hír
Az adai Damjanich-emlékműnél szombat délután emlékeztek meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésé
Adán koszorúzással és ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról