Ugrás a tartalomra

Hamarosan útátadás az Y-elágazáson

A március második feléig elkészülő két kilométeres szakaszt 124,5 millió dinárból építették meg

Szabadkán épül az Y-elágazás újabb szakasza, a Békováig vezető bekötőút, amelyet március második felében adhatnak át. A bekötőútnak köszönhetően Szabadkának a keleti és az északi mellett egy újabb, déli lejárata is lesz a Horgos–Újvidék autópályáról. A projektum befejezésével a kisbajmoki ipari zóna forgalma közvetlenül is összeköttetésbe kerül az autópályával. Ez pozitívan befolyásolja majd a szabadkaiak életét, hiszen például a Halasi út környékéről teljesen eltűnhetnek a kamionok. A Szabadkát tehermentesítő Y-elágazás 2019 végéig készülhet el.

A kivitelezővel tavaly november elején írták alá a szerződést, a munkálatok pedig november 20-án kezdődtek el, idézte fel Kern Imre, a közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium államtitkára. A tervek szerint az összesen két kilométeres útszakasz március 20. környékén készül el. Valószínűleg ünnepélyes útátadást is szerveznek, ám ettől függetlenül az útszakaszt azonnal megnyitják a közlekedés előtt, amint az elkészül.

– A tervekhez képest csupán pár napos lesz a késés. Ez is azzal magyarázható, hogy amikor megkezdődtek a munkálatok, világossá vált, hogy az autópályát átívelő híd javításra szorul. Ez nem képezte a munkálatok részét, a javítási munkálatokat a Szerbia Útjai Közvállalatnak kellett megrendelni és kifizetnie. Fontosnak tartom aláhúzni, hogy az Y-elágazás újabb szakaszát építő kivitelező a megbeszélt árból fejezi be a munkálatokat. Jelenleg az aszfaltot burkolják, ezzel a munkálatok gyakorlatilag az utolsó fázisukig jutottak el, később már csak a közúti jeleket és biztonsági rendszereket kell elhelyezni. A szóban forgó útkereszteződést, azaz leágazást maradéktalanul kivilágítják, így az éjszakai közlekedés is biztonságosabbá válik. A minisztérium úgy döntött, hogy az Y-elágazás azon szakaszainak kivitelezése folyjon, amelyek teljes befejezésére van pénz. Ez azért fontos, mert így teljes szakaszokat fejezhetünk be, ezeket pedig azonnal átadhatjuk a közlekedésnek. Tudjuk, hogy az Y-elágazást 27 évvel ezelőtt kezdték el építeni, 1990-ben, azóta pedig egyetlenegy szakaszt sem adtak át a forgalomnak.

A március második felében átadandó útszakasznak köszönhetően Szabadkának déli irányból is lesz lejárata, azaz kijárata a Horgos–Újvidék autópályára. Ez azért is jelentős, mert a város déli régiójában több üzem működik, így az ezekbe tartó tehergépkocsiknak nem kell majd áthajtaniuk a városközponton. A szakasz költségei a tervdokumentációval együtt 124,5 millió dinárt tesznek ki. Maga az útszakasz egy kilométeres, de ha ehhez hozzávesszük az autópálya le- és felhajtó sávjait, akkor valamivel több mint két kilométerről van szó – taglalta Kern.

A közlekedési, építésügyi és infrastrukturális minisztérium idén 225 millió dinárt fordít az Y-elágazás munkálataira. A közbeszerzési pályázatot már kiírták, a kivitelezők március 16-ig adhatják át ajánlataikat, és ha lesz minden formai követelménynek megfelelő ajánlat, illetve sikerül kiválasztani ezek közül a legkedvezőbbet, a munkálatok hamarosan ismét folytatódhatnak, derült ki a beszélgetés során.

– A következő szakaszt is úgy választottuk ki, hogy teljesen be tudjuk fejezni a rendelkezésünkre álló eszközökből. Az idén rendelkezésre álló pénzből a topolyai út és a zombori út közötti, öt kilométeres szakaszt tervezzük befejezni. Ha ez elkészül, hatékonyabbá válik a közlekedés és az áruszállítás az ipari zóna és a nyugati ipari zóna között. Pillanatnyilag készül a minisztérium hároméves pénzügyi terve (2018, 2019 és 2020). 2018-ra és 2019-re 1,8 milliárd dinárt irányoztak elő az Y-elágazásra. Ebből a pénzből a teljes projektumot befejezhetjük, vagyis terveink szerint 2019 végére elkészülhet az elágazás – részletezte az államtitkár. A topolyai út és a zombori út közötti, hosszú évekkel ezelőtt elkészült, ám a közlekedés előtt eddig hivatalosan meg nem nyitott szakasz állapotával kapcsolatban Kern elmondta, hogy a tervdokumentáció kidolgozásával megbízott tervezőt azzal is megbízták, hogy vizsgálja felül az eddig elvégzett munkálatokat. A tervező munkatársai elvégezték a megfelelő méréseket és felmérték az útburkolat állapotát, tette hozzá. Ennek mentén a tervező olyan műszaki megoldásokat dolgozott ki, amelyek biztosítják a kiépítendő útszakasz megfelelő minőségét, emelte ki Kern. Mint hozzátette, nem csak magának az útnak az állagát vizsgálták felül, hanem az ott található hidak konstrukcióját is.

Szerző (Forrás)
Pesevszki Evelyn, Magyar Szó
Többi hír
A következő éveket is a Szerbia és Magyarország közötti kiváló kapcsolatok továbbfejlesztése, fontos projektumok megv
Noha a megalakult szerbiai kormány előtt számos kihívás van, a VMSZ új elképzelések kivitelezésére számít
A minap megalakult Szerbia új kormánya, ennek kapcsán Vicsek Annamáriával beszélgettünk, aki az elmúlt 8 évben az Okt
Annamária nyolc évig töltötte be az Oktatási Minisztérium államtitkári posztját