Ugrás a tartalomra

Gojković: Nisam protivnik žestokih debata

BEOGRAD -Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković očekuje da će parlamentarci samo nekoliko dana nakon izbora vlade započeti raspravu o novim zakonima, naglašava da nije protivnik žestokih debata i veruje da će ostaviti svoj pečat u načinu vođenja skupštinskih rasprava.

Gojković u intervjuu Tanjugu kaže da nije imala vremena za prazan hod i velike pripreme na novoj funkciji, što potvrđuje i to što je odmah nakon izbora preuzela vođenje sednice na kojoj se završava konstituisanje najvišeg zakonodavnog tela.

"Prvi koraci su već napravljeni, nije bilo trenutka vremena za uhodavanje. Odmah smo krenuli u nastavak konstutuisanja parlamenta, a stigli su i predlozi zakona o vladi i ministarstvima, dok nas u nedelju očekuje izbor predsednika vlade i njegovog kabineta", naglašava Gojković.

Ona očekuje da će vlada u parlament vrlo brzo nakon izbora uputiti nove zakonske predloge i da će poslanici punom parom raditi.

"Očekujem da će to biti u veoma kratkom roku", dodaje.

Nova predsednica parlamenta namerava da u mandatu ostavi poseban pečet u vođenju sednica i naglašava da svako ima neke svoje osobenosti.

Na pitanje da li joj je bliži način na koji je sednice vodila bivša predsednica Slavica Đukić Dejanović - tolerantno ili potpredsednica parlamenta Gordana Čomić, poznata po "čvrstoj ruci", Gojković odgovara da je njen senzibilitet potpuno različit od tih koleginica i veruje da je fleksibilnija od obe.

Kruna uspeha

Ipak, priznaje da se od svakog predsednika parlamenta može nešto naučiti:

"Bila sam poslanik, ne znam u koliko saziva, u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori, u pokrajinskom i republičkom parlamentu..., ovo zdanje u karijeri nekako mi je bilo bliže i ovo je kruna tog uspeha. Nadam se da ću svojim iskustvom neke osobine, spremnost na toleranciju i jednakost prema poslnicima bez obzira da li su u vladajućoj većini ili opoziciji preneti u skupštinsku salu".

Ona upozorava da ne treba zaboraviti da je parlament važno političko telo gde je potrebno i nužno podsticati debate i različitost mišljenja.

"Debate uopšte ne moraju biti smirene - nisam zagovornik toga, mogu biti veoma žestoke, jer su nas građani birali da radimo za njih i u njihovu korist i da iznosimo njihova različita mišljenja. Parlament je pravo mesto za to, a ne ulica", ističe Gojković.

Dodaje da će u radu biti omeđena odredbama Poslovnika, koji se, navodi, mora poštovati, jer je to u parlamentu "mali ustav", iako smatra da ima dosta mana, ali da ga ne treba na brzinu menjati, već promišljeno doneti.

"Aktuelni je po mojoj oceni izuzetno loš i kada razgovaram sa pojedinim poslanicima vidim da se ni njima ne dopada, ali to je donela garnitura političara koji se sada nalaze u opoziciji. Nadam se da razmišljaju o tome koliko je pogrešno donositi zakone i akte rukovodeći se time da imaš svu moć u svojim rukama, a da ne razmišljaš da ćeš biti u opoziciji", kaže Gojković.

Testirala zaposlene

Svesna da su skupštinske klupe često prazne, Gojković najavljuje da će nametnuti dinamičan tempo, ali ukazuje i da ugled parlamenta ne može da gradi samo jedan čovek.

"Već sam testirala zaposlene pa sam došla jutros rano i bila sam poražena time što je 80 odsto kancelarija bilo zaključano. Vrlo sam tačna, juče sam prva sedela u sali, a poslanici su počeli da dolaze tek onda kada je sednica već trebalo da počne - navike se teško menjaju i zato kažem da jedna čovek ne može sam da promeni sliku parlamenta, ali može svojim primerom da promeni način razmišljanja", uverena je Gojković.

Ona dodaje i da poslanici često zaborave da su narodni poslanici, a ne poslanici sami za sebe.

"Nema opravdanja za nezainteresovanost poslanika u ranjim sazivima za popodnevne ili večernje sate, kada imamo sednice koje često dugo traju", navodi Gojković i dodaje da će uvek biti tu i raditi danonoćno, jer ne želi da građani vide praznu salu i neaktivne poslanike.

Biće i dalje na Tviteru

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kaže da je nova funkcija neće sprečiti da sa tviterašima deli svoje stavove i opažanja, ali ih je "upozorila" da će, kao i do sada, tvitovati isključivo o ličnim pogledima, a ne "službeno".

Tviteraši su nakon njenog jučerašnjeg izbora na mesto predsednika republičkog parlamenta izrazili bojazn da više neće biti aktivna na toj društvenoj mreži, pa je ona na pitanje Tanjuga šta im povodom toga poručuje rekla:

"Na Tviteru pišem o nekim svojim razmišljanjima i ne mislim službeno da se obraćam tviterašima, ali ću i dalje pisati o svom životu, opažanjima, društvenim pojavama, kako ja to vidim svojim očima".

Da ostaje na Tviteru govori i činjenica da traži pomoć od tviteraša, jer je, kaže, zaboravila šifru.

"Napravila sam neku grešku pa sam slučajno otvorila novi nalog umesto da promenim šifru i sad mi treba njihov savet kako da dođem do svoje šifre ili ću definitivno morati da otvorim novi nalog da bi mogli ponovo da me prate", objašnjava Gojkovic.

Još jednom naglašava da nema nameru da od tvitera i društvenih mreža odustane budući i da je na Fejsbuku povremeno aktivna.

Da u njenom životu ne ostaje "sve po starom" svedoči i zakonska obaveza da u skladu sa novom funkcijom mora da ima i obezbeđenje koje do sada nikada nije imala.

"Nastaviću da živim običnim životom kako sam živela i do sada. Moji sugrađani me viđaju kako stojim u redovima da platim racucne za struju , razgovaraju sa mnom i kažu da to nije uobičajeno", navodi i dodaje da se svi u SNS trude da građni vide da su političari tu zbog njih, a ne zbog privilegija.

Kaže i da sve ima svoje pozitivne i negativne strane i da se treba tome prilagoditi.

"Trudim se da se usredredim na rad i tempo koji se očekuje i koji imam nameru da nametnem poslanicima neće biti lak", naglašava nova predsednica parlamenta, koja je treća žena na toj poziciji od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Nema nezadovoljstva u SNS

Gojković je ranije u intrvjuu za B92 izjavila je da nije čula da u SNS postoji nezadovoljstvo zbog medijskih najava da će značajan deo resora u budućoj Vladi Srbije pripasti ekspertima i nestranačkim ličnostima.

Rekla je da se uspeh SNS neće meriti prema tome koliko će njenih članova biti u novoj Vladi već prema tome koliko će uspeti da poboljšaju život građana Srbije.

Ona je ponovila da će nova Vlada Srbije imati 16 resora i da će biti izabrana 27. aprila, ali nije želela da spekuliše o njenom sastavu.

Komentarišući informaciju da je demoliran automobil funkcionerke Demokratske stranke Aleksandre Jerkov, Maja Gojković je izrazila nadu da će policija istražiti taj slučaj i što pre javnosti saopštiti ko su počinoci tog dela.

Szerző (Forrás)
Tanjug, Beta, RTV
Többi hír