Ugrás a tartalomra

A Forum Könyvkiadó is ott lesz az Ünnepi Könyvhéten

A holnap kezdődő budapesti 85. Ünnepi Könyvhéten és a 13. Gyermekkönyvnapokon idén is képviselteti magát az újvidéki Forum Könyvkiadó, amely több érdekes kiadvánnyal is készült felnőttek és gyerekek részére egyaránt. A kiadó pénteken Szegeden, szombaton Budapesten mutatkozik be dedikálással egybekötve, hétfőn pedig Újvidéken a többi vajdasági magyar könyvkiadóval együtt. A Forum könyvheti szerepléséről Sági Varga Kinga, a kiadó szerkesztője nyilatkozott a Vajdaság Mának.

Milyen könyvújdonságokkal, egyéb programokkal készül a Forum az idei Ünnepi Könyvhétre, illetve kik dedikálnak majd?

A 85. Ünnepi Könyvhétre és a 13. Gyermekkönyvnapokra több kiadvánnyal is készültünk felnőttek és gyermekek részére egyaránt. E könyvszakmában jeles eseményre jelent meg a Forum és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) közös kiadványaként Silling István legújabb, Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban című, Nyugat-Bácska szabadtéri vallás- és helytörténeti, ipar- és egyházművészeti tájértékeinek kutatását tartalmazó tanulmánygyűjteménye. Ugyancsak a Könyvhétre lát napvilágot a 80 éves Híd előtt tisztelgő, Mozgalom, kultúraformálás, irodalmi gondolkodás című tanulmánygyűjtemény (Forum–VMMI), amely a jubileumi tanácskozás előadásanyagát tartalmazza a kötet szerkesztőjének, Faragó Kornéliának az előszavával. A legkisebbek számára Toma Viktória Szél Jankó és a kiscsalád mesés történeteit kínáljuk, amely tartalmi értékei mellett színes, impozáns látványt is nyújt. A kötetet Bicskei Anikó fiatal képzőművész illusztrálta. A rendezvény előtt jelent meg Géber László Akinek az ég (Forum–VMMI) rádióesszé-, valamint a fiatal költő, Antalovics Péter Örökszoba című verseskötete. A néhány hete-hónapja megjelent kiadványok szerzői is bemutatkoznak Szegeden, majd Budapesten, ahol dedikálnak is. Harkai Vass Éva idén az Ami feltárul s ami nem cím alatt nemrégiben megjelent naplóverseket tartalmazó kötetét, Várady Tibor Zoknik a csilláron, életek hajszálon (Forum–Magvető) érdekes jogesetekre épülő dokumentumpróza-kötetét látja el kézjegyével. De jelen lesz Lovra Éva fiatal építész is Szabadka urbanizmusa és építészete a második világháború után (1945–1975) (Forum–Vajdasági Magyar Tudományos Társaság (VMTT)) című kötetével, továbbá Dormán László a Kanizsai képmesékkel, Balogh István a Különös kalanténnal és Raffay Endre Esztergomi és pécsi márványkapuk című kötetével. A bemutatkozások és dedikálások mellett ott leszünk a Könyvhét éjszakáján is, ahol szerzőink közül Antalovics Péter, Barlog Károly, Benedek Miklós, Géber László és Harkai Vass Éva olvas majd fel.

Sikerül a Forum-kiadványokkal megszólítani a magyarországi olvasókat? Van igény a vajdasági könyvekre?

A könyveink iránti érdeklődés, véleményem szerint, javuló tendenciát mutat, bár érdeklődés eddig is volt. Mivel kínálatunk széles skálát ölel fel, célközönségünk is igen vegyes, így sokan találnak kedvükre való olvasmányt. Egy-egy ilyen megjelenés alkalmával általában célzottan keresik fel standunkat azok, akiket a vajdasági témák érdekelnek, illetve azokat kutatják. Mivel egyre több fiatalnak jelenik meg könyve nálunk, akik aktív kapcsolatot ápolnak az anyaországi és más országbeli társaikkal, tehát kölcsönösen ismerik egymás munkásságát, fokozott érdeklődés figyelhető meg köteteik iránt. Előfordulnak rácsodálkozások is, hogy mi is ott vagyunk, hogy eddig nem fedeztek fel minket, és mennyire örülnek a sok szép és színvonalas kiadványnak. Az ilyen pillanatokért megéri jelen lenni, és bizakodni az olvasótábor növekedésében, a nyomtatott könyv jövőjében.

Mennyiben járul hozzá a könyvhéten való megjelenés a Forum kiadványainak Magyarországon történő terjesztéséhez, illetve társkiadói kapcsolatok kiépítéséhez?

Köztudott, tapasztalható, hogy a magyarországi terjesztés nehézkesen alakul. Ennek számos oka van. Amire az Ünnepi Könyvhéten való jelenlét serkentőleg hat, az az, hogy az ottani közönség, ha addig még nem, akkor ez alkalommal értesülhet a könyveinkről, megvásárolhatja, tapintható közelségbe kerülhet hozzájuk és szerzőikhez. Az ilyen és hasonló rendezvények a reprezentációs lehetőség mellett az ismerkedést is lehetővé teszik. Alkalom adódik arra, hogy a kiadó eszmecserét folytasson, tapasztalatokat gyűjtsön, és esetleg társkiadást, együttműködést beszéljen meg más kiadókkal, vagy különböző rendezvények közös szervezésében állapodjon meg. E kiadói és olvasói szabadtéri, többnapos szimpózium, az időjárás viszontagságai ellenére – ami hol szakadó esőt, hol perzselő napsütést jelent –, a résztvevőknek hasznos és tanulságos időtöltést kínál, a könyvszeretőknek és a kíváncsi látogatóknak pedig tartalmas kikapcsolódást.

A Forum részletes programja az Ünnepi Könyvhét alkalmából:

2014. JÚNIUS 13. (PÉNTEK), SZEGED
17.30–18.00: A Forum Könyvkiadó Intézet bemutatkozása az Ünnepi Könyvhét színpadán (Dugonics tér)
18.00–18.30: Dedikálások a Fókusz Könyváruház standjánál – dedikálnak: Géber László, Harkai Vass Éva, Lovra Éva
19.00–20.00: Kerekasztal-beszélgetés a Grand Caféban Danyi Magdolna költészetéről
(Brenner János, Fehér Dorottya, Harkai Vass Éva, Kovács Krisztina, Nagy Márta Júlia, Pál Sándor Attila, Tóth Ákos)

2014. JÚNIUS 14. (SZOMBAT), BUDAPEST
Dedikálások
10.00–11.00: Balogh István, Dormán László
11.00–12.00: Harkai Vass Éva, Silling István, Várady Tibor

12.00–13.00: Antalovics Péter, Toma Viktória–Bicskei Anikó

13.00–14.00: Géber László, Lovra Éva

18.00–19.00: Raffay Endre

Könyvhét éjszakája
20.00–00.00: Felolvasnak: Antalovics Péter, Barlog Károly, Benedek Miklós, Géber László, Harkai Vass Éva (a FISZ és a Forum standjánál)

2014. JÚNIUS 16. (HÉTFŐ), ÚJVIDÉK
16.00–18.00: Vajdasági Magyar Könyvkiadók bemutatkozása: Agapé, Életjel, Forum, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Solymosy Könyvesház, ZEtna (a Forum-ház 4. emeleti tanácstermében)

Szerző (Forrás)
Penovác Sára, Vajdaság Ma
Többi hír
Valamivel hét óra után a magyarkanizsai városházán, ahol az azt megelőző órákban igencsak nagy volt a forgalom, a Vaj
Magyarkanizsán átadták az aláírásokat
A temerini önkormányzat az idén 2 millió 480 ezer dinárral járult hozzá a civil szervezetek rendezvényeinek szervezés
Megnövelte a civil szervezetek támogatását a temerini önkormányzat – Az idén érvényesült a magyar szervezetek részarányos támogatása