Ugrás a tartalomra

Felújítják a csantavéri színháztermet

Az évek óta használhatatlan állapotban lévő épületet a szabadkai önkormányzat támogatásával hozzák rendbe. A csantavéri színház állapotának felméréséhez szükséges pénzeszközöket a Magyar Nemzeti Tanács biztosította.

A cél, hogy a 2015-ben megrendezendő Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztiválnak már méltó helyszíne legyen az épület.

A Durindó és a Gyöngyösbokréta egy év múlva lesz Csantavéren. A szervezés joga már a kezükben. Egyetlen probléma van: a mintegy 6700 főt számláló bácskai településnek itt, ebben az elhagyatott színházteremben kellene fogadnia a több száz népzenészt, néptáncost.

Pedig az épület egykor a falu eseményeinek központja, azok mozgatórugója volt. „Mindamellett, hogy itt ugyebár híres színészek és énekesek megfordultak, a Szabadkai Színház magyar társulata ugyanúgy kihozta a saját darabjait, amelyeket a ’70-es és ’80-as években még teltház előtt játszottak le” – mondta Szedlár Rudolf, helytörténész.

A ’90-es évektől kezdve azonban a kultúrára és ezáltal a színház épületére fordított pénzösszeg is egyre csökkent.

Később teljesen magára hagyták a színházat. Szinte minden tönkrement, ami tönkremehetett. A falak omladoznak, a világítás hiányos, a fűtőtestek szétfagytak, a mennyezet beázik, a padlózat veszélyes.

Forgó József, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi elnöke szerint nagy szükség van az épület helyreállítására. „Elsősorban a tetőt kellene felújítani, azután a csatornarendszert, jó volna felújítani a világosítást, a hangosítást, és hát a fűtést is.”

A szabadkai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács is felismerte az épület felújításának szükségességét. A pókhálós falak között hamarosan megkezdődhetnek a munkálatok. „Ahhoz, hogy elinduljon egy beruházás mindig meg kell csinálni az előzetes felmérést, a statikát, az állagfelmérést, vagy nem tudom, hogy ezt hogy mondják, és ennek a kifizetését a Magyar Nemzeti Tanács magára vállalta” – mondta Lovas Ildikó, az MNT kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa.

A színház épületében jelenleg a Mendicus tamburásai próbálnak. „Igény lenne, és nem csak nekünk, hanem minden olyan csoportnak, akik Csantavéren valamilyen szinten kultúrával, modern tánccal foglalkoznak” – mondta Vörös Róbert, a Mendicus Művészeti Központ elnöke.

A munkálatokat várhatóan jövő nyárig befejezik a csantavéi színházteremben.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír