Ugrás a tartalomra

„Ez a nap a magyarok napja”

Ünnepi műsor Zomborban

A zombori Magyar Polgári Kaszinó egyike volt azoknak a délvidéki intézményeknek, amelyek elsők közt szerveztek történelem idéző ünenpséget március 15-e alkalmából. 1989 óta minden évben tömeges részvétel jellemezte az eseményt. Nem történt másként az idén sem. Zsúfolásig telt nézőtér előtt zajlott a műsor, s külön örvendetes, hogy nem csak a fellépők, de a nézők nagy hányada is fiatal, középiskolás, illetve egyetemista volt.

A rendezvényt jelenlétével megtisztelte dr. Tóth Anikó, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, dr. Maruzsa Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Szalai Ottó, Baja Város önkormányzatának képviselője, Tarján Levente, a Rákóczi Szövetség bajai szervezetének elnöke, a Magyar Nemzeti Tanácsot képviselő ft. Horváth Endre, valamint Zombor Város önkormányzatának, a történelmi egyházaknak, a civil és a politikai szervezeteknek a képviselői.

Dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke ünnepi beszédében utalt a vasárnapi hazai és az április 6-án sorra kerülő anyaországi választásokra.

- Mindenkit arra bíztatunk, saját belátása szerint döntsön, hiszen a választójog fontos vívmány, amellyel élni kell. Azok pedig, akiknek itt is és odaát is megadatik a győzelem ünnepi mámora, ne feledjék, hogy az ígérgetésekben bővelkedő kampány során megnyert bizalmat kijátszók a történelem során mindig bűnhődtek, akik viszont jól sáfárkodtak a polgár bizalmával, azoknak a nevét örök időkre arany betűkkel jegyzi a történetírás.

Dr. Tóth Anikó felolvasta Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelét. A miniszterelnöki köszöntőben egyebek közt elhangzott: „ Ez a nap a magyarok napja. A magyar nemzet 1848. március 15-én kinyilvánította összetatozását, kinyilvánította, hogy a saját útján akar járni, irányítani akarja a saját életét és szabadságot akar, hogy maga dönthessen saját ügyeiben.

Ma már van saját nemzeti alaptörvényünk, van saját nemzeti gazdaságpolitikánk, amely révén a magunk lábán állunk, egyesítjük a világban szétszórt nemzetünket és vannak saját erőből megvalósított eredményeink, amelyeket senki sem kérdőjelez meg.

Az előttünk álló április 6-ai parlamenti választás történelmi lehetőség mindannyiunk számára, beléphetünk a magyar nemzet új korszakába, amelyet az elmúlt évek erőfeszítéseivel teremtettünk meg. A most létrejövő országgyűlés hivatalosan is nemzeti parlament lesz, a magyar nemzet egészét fogja képviselni. Magyarország most is azt kéri önöktől, hogy éljenek a választás jogával és lehetőségével.”

A Cselenák házaspár, Valéria és Kornél összeállította és rendezte műsort a Povázsán László karnagy vezetésével fellépő egyesületi dalárda nyitotta meg a Himnusz eléneklésével. Zenés-irodalmi összeállítással álltak a közönség elé középiskolások és egyetemisták.

Fellépett: Cselenák Kinga, Galac Zsófia, Juhász Emma, Viderker Mónika, Viderker Rita, Pogány Viktória, Cselenák Zsolt, Molnár Valentin, Csuvárdity Tamara, Oláh Dániel, Vranić Valentin, Fil Krisztián, Janovits Tamás és Somosi Attila. Műszaki munkatársként közreműködött Szabó István.

A Rezicska Károly elnöklete alatt álló műemlékvédő szakkör alkalmi kiállítással járult hozzá a rendezvény gazdagításához.

A műsorban fellépő fiatalok összeállításukat az ünnep napján határon túl is bemutatják Baja Város ünnepi megemlékezésén.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, F. Cirkl Zsuzsa
Többi hír
A szükséges ezer helyett 1478 aláírást gyűjtött a Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán, a lista indulásához az önkorm
Zentán elsőként adták át a Vajdasági Magyar Szövetség – Dr.
A VMSZ Zentán is átadta a listát