Ugrás a tartalomra

EU: Szerbia egymilliárd euró segélyre számíthat

Szerbia az Európai Unió szolidaritási alapjából mintegy egymilliárd euróra számíthat a katasztrofális árvíz következményeinek elhárítására, írja a Tanjug.

“Szerbiának, mint uniós tagjelölt országnak évi egymilliárd euró áll rendelkezésére az európai szolidaritási alapból”, közölte Krisztalina Georgieva polgárvédelmi és humanitárius segélynyújtásért felelős uniós biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Olyan alapról van szó, amelyet a Közép-Európát tavaly sujtó árvizek következményeinek szanálására hoztak létre, az alapból pedig azok az országok részesülhetnek, amelyek bruttó nemzeti jövedelmének 0,64 százalékát meghaladja a természeti katasztrófa okozta kár.

“Emellett Štefan Füle uniós bővítési biztos keresi annak módját, hogy újabb póteszközöket különítsenek el az előcsatlakozási (IPA) alapokból is erre a célra”, tette hozzá az uniós biztos.

“Bosznia-Hercegovina számára, amely nem tagjelölt ország, az alapokhoz való hozzáférés már bonyolultabb lesz”, mondta Georgieva, hozzátéve, azonnal reagáltak, amint megkapták Szerbia és Bosznia ezzel kapcsolatos igénylését, s azonnal nagy kapacitású vízpumpákat, helikoptereket és csónakokat küldtek a térségbe, s útnak indult az EU tagállamokból mintegy 450 önkéntes is.

“Ez több, mint amennyit Szerbia és Bosznia kért, de a helyzet drámaiságára való tekintettel, növeltük a segélyt”, tette hozzá.

Georgieva elmondta, ma telefonbeszélgetést folyatott Aleksandar Vučić szerb kormányfővel, aki tájékoztatta az aktuális helyzetről.

“Az előttünk álló napokban, hetekben újabb kockázati tényezőkkel kell számolnunk, gondolok itt a vizek szennyezettségére, a várható olvadás pedig tovább növelheti az árvízveszélyt”, emelte ki.

Georgieva rámutatott, Szerbia az IPA alap és az uniós szolidáris alapból érkező pénzeszközök mellett a tagállamok bilaterális segítségére is számíthat.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP