Ugrás a tartalomra

Egy irányban egy tempóval evezni

A folytonosság nagyon fontos egy önkormányzat életében – Fejsztámer Róbertnak, Magyarkanizsa polgármesterének az évértékelője

– A folyamatban lévő beruházások végére kellett először pontot tennünk, hiszen nincs értelme pénz nélkül új dolgokba vágni, ha előttünk állnak még a félkészek. Mindent, ami elindult, be tudunk fejezni az év végéig.

A 2017-es évet tiszta lappal kell kezdenünk, mind a költségvetés, mind pedig az intézményrendszer és az elképzelések tekintetében. De viharos tengeren evezünk, aminek átvészeléséhez az szükségeltetik, hogy mindenki egy irányba húzzon, egy tempóval evezzünk – mondta évértékelőjében Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere.

Az idestova 200 napja polgármesteri tisztséget betöltő Fejsztámer Róbert a mögötte lévő időszakról így nyilatkozott lapunknak:

– Egy nagyon munkás időszak áll mögöttünk, minden szempontból. Egyrészt az év közepén történtek a választások, tehát nem egy költségvetési év lezárásakor vagy indításakor. Az önkormányzat politikai újdonsága az új koalíciós felállás, de természetesen elindultak átszervezések és intézményen belüli-kívüli integrációk, valamint hatékonyságnövelő tevékenységek is.

– A beruházások tekintetében elmondható, hogy a tavasz folyamán elindultak az útaszfaltozások a településeken, nagyobb projektként a kerékpárút Horgoson, a medence megépítése Magyarkanizsán, de a napokban nyílik a bevásárlóközpont is.

A legtöbb eredményünk egy megkezdett folyamat részét képezi, hiszen az elmúlt időszakban az infrastrukturális befektetés tartományi résztámogatással valósult meg, továbbá a záró fázisában volt egy Románia–Szerbia IPA együttműködési program, időközben kaptunk információt arról, hogy még egy ilyen pályázatunk nyert, továbbá négy központi, brüsszeli finanszírozású projektünk, ami főleg a kultúrára és a rendezvényekre vonatkozik.

Ami a politikai struktúrát illeti, a VMSZ kapta a legtöbb szavazatot a választásokon, mellénk jött be a Haladó Párt tábora, így alkotjuk a koalíciós többséget az önkormányzatban. Ez teljesen új gondolkodásmódot igényelt azok részéről, akik már régóta benne vannak a rendszerben, azok számára pedig, akik most kerültek bele, egy tanulási periódust jelentett ez a néhány hónap. Szükség volt azonban átszervezésekre is, amik még nem fejeződtek be, de a jövő év elejére az is kikristályosodik, és a rendszer akkor hatékonyabban működik majd.

Az elvándorlás Magyarkanizsára is jellemző. Mit tud ez ellen tenni az önkormányzat?

– Mivel ez már a kezdetektől túlnőtte az önkormányzat hatáskörét, ezért mi két éve kértünk segítséget társadalomtudományi szakemberektől, hogy szerintük egy önkormányzat mit tud tenni, hogy a folyamatot ha megállítani nem is, de legalább lassítani tudja.

A legnagyobb probléma az, hogy ami az önkormányzat hatásköre vagy dolga, azzal nem tudjuk befolyásolni ezt a folyamatot. Megadhatjuk egy új befektetés helyét, kiépíthetjük infrastruktúráját, de abba, hogy ott hány embert milyen fizetésért foglalkoztatnak majd, nincs beleszólásunk, hiszen magántulajdonban lévő létesítményekről van szó.

De azon dolgozunk, hogy a helyi vállalkozóink eredményesebbek legyenek, előnyösebb üzleteket tudjanak kötni, ez elméletileg a fizetések növekedését vonná maga után. Akik itt maradtak, azokat minden erőnkkel támogatjuk és segítjük, hogy továbbra is maradjanak, és próbálják meg itt megtalálni a helyüket, a többieket pedig visszavárjuk, ezért is próbáljuk erősíteni a helybelieket, hogy nekik utána legyen lehetőségük arra, hogy befogadják azokat, akik esetleg visszajönnének.

Az anyaországgal való kapcsolat, napjainkban a Prosperitati jelenléte mennyire tud segíteni, hogy az emberek itt találják meg a boldogulásukat?

– Hatalmas segítség érkezik az oktatás és a művelődés területére, de a gazdasági támogatások most a leglátványosabbak. Az elmúlt egyéves periódusban községünk több mint 100 millió dinár vissza nem térítendő támogatással lett gazdagabb a Prosperitati Alapítvány jóvoltából, ami a magyarkanizsai éves költségvetés egyhetede.

Reményeim szerint a vállalkozók és a gazdák is látják és tapasztalják ennek előnyét, hiszen ez a rendszer még két és fél évig biztosan működni fog, amely idő alatt a vállalkozók meg tudnak erősödni annyira, hogy ne csak a hazai, hanem a külföldi piacon is megállják a helyüket.

Községünk területén hétszáz gazdasági szubjektum van a családitól a nagyvállalkozókig, ha közülük mindenki csak egy embert alkalmaz majd az elkövetkező évben, akkor Magyarkanizsán megszűnik a munkanélküliség, ami most is 11 százalék alatt van, persze nem azért, mert olyan sok a gyár, hanem mert sokan elmentek, de ebből adódóan sok a nyitott munkahely is.

Előretekintve mik a kilátások, célkitűzések?

– Ki kell magunk elé tűzni néhány vastagon megrajzolt erővonalat, ezek egyike pedig mindenképpen a gazdaság alapjainak üzembiztossá tétele. Van ipari zónánk, amit még nem fejeztünk be Horgoson; Magyarkanizsán egy gyógyfürdőnk, aminek a gyógyászati rész mellett szórakoztató tartalommal is kell bővülnie, és a mezőgazdaságnak is egy olyan hálózatot, intézményi alapot kell lefektetni, amiben mind a kistermelő, mind a végső feldolgozó, eladó meg tudja találni a számítását, és jól tud működni. Sok mindenben élen járunk szerbiai szinten, így az egészségügyi ellátás színvonala, az oktatás vagy éppen a szociális háló, a kulturális és oktatási intézményeink, programjaink is kimagaslóak. Bízom benne, hogy a községünket legalább 70 százalékban érintő mezőgazdaságot is biztos alapokra tudjuk helyezni, és ezáltal kedvező eredményekről számolhatok majd be mandátumom lejártával, vagy már hamarabb.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Jenei Klementina
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség tisztelettel értesíti a polgárokat, hogy az önkormányzati jelöltlisták állításához szüks