Ugrás a tartalomra

Balint Pasztor - Pitanja kojima se niko drugi ne bavi

Balint Pasztor, prvi na listi kandidata SVM za narodnog poslanika.

- Zašto bi Subotičani glasali za Savez vojvođanskih Mađara?

- Ima bezbroj razloga. Zbog toga što svi poslanici Saveza vojvođanskih Mađara žive u Subotici ili drugim gradovima, opštinama Vojvodine. Tačno osećamo, znamo šta naše sugrađane zanima, šta od nas očekuju.

Svih ovih godina smo se dosledno borili za ekonomske interese Vojvodine. Ostajali smo sami, a posledica je da je od 2008. do danas naša pokrajina oštećena za 100 milijardi dinara. Zamislite samo, koliko zgrada Narodnog pozorišta ili obilaznica je moglo izgraditi iz tih sredstava.

- Vi se prošle godine uložili i amandman na budžet, predloživši sredstva za nastavak izgradnje Pozorišta...

- Tako je. Tražili smo 150 miliona dinara. Nažalost, tada je naš amandman odbijen. Bićemo istrajni. I u narednom mandatu ćemo dosledno zastupati interese svih naših sugrađana, bez obzira na to da li će glasati za nas ili neku drugu stranku.

Subotičani, i žitelji ostalih vojvođanskih opština i gradova plaćaju porez barem u meri u kojoj to čine Čačani, Vranjanci, Beograđani. Želim da podvučem: barem u toj meri.

Ako je to tako, a jeste, mislim da republička Vlada treba da obezbedi sredstva i za razvojne projekte naših lokalnih samouprava. Podsećanja radi: republička Vlada od 2009. godine nije dala ni dinara za rekonstrukciju zgrade našeg Narodnog pozorišta.

- Šta još želite postići u Skupštini Srbije?

- Spomenuo bih tri konkretna cilja iz izbornog programa Saveza vojvođanskih Mađara. Još smo u prethodnom mandatu govorili o tome da treba onemogućiti državljane EU u tome da od 2017. godine kupuju poljoprivredno zemljište u Vojvodini, Srbiji.

To se može postići izmenom zakona o poljoprivrednom zemljištu. Nismo protiv stranaca i investitora, ali jesmo protiv špekulanata. I domaćih i inostranih.

Zemlju treba da kupuju samo registrovani poljoprivredni proizvođači, koji najmanje pet godina imaju prebivalište na teritoriji opštine gde se oranica nalazi.

Drugi cilj se odnosi na poboljšanje stanja javne bezbednosti. Predložićemo uvođenje nulte tolerancije za krađe. To nije puko obećanje. Takav predlog zakona smo uputili u skupštinsku proceduru još 8. marta prošle godine.

Nakon konstituisanja Narodne skupštine, obnovićemo predlog zakona. Da nije bilo amandmana Saveza vojvođanskih Mađara limit za tzv. sitne krađe bi i dalje bio 15.000 dinara. Izdejstvovanjem spuštanja te granice na 5.000 došli smo tek do pola puta. Država ne sme da toleriše nijednu krađu.

Predložićemo i izmenu zakona o socijalnoj pomoći. Srbija mora da  prestane da bez ikakvih ograničenja daje socijalnu pomoć kriminalcima. U temu socijalne pomoći moramo uvesti princip pravičnosti i ta davanja treba da dobijaju ljudi koji su dostojni pomoći države.

Szerző (Forrás)
Subotica info
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt