Ugrás a tartalomra

Az ambíció és életerő bizonyítéka

Pásztor István a Prosperitati Alapítvány pályázatai kapcsán: Segítenünk kell azoknak, akik itthon képzelik el boldogulásukat

A vártnál jóval népszerűbbnek bizonyult a Prosperitati Alapítvány start-up támogatási pályázata, a pályakezdők vállalkozóvá válására vonatkozó program, melyre 165-en jelentkeztek, s melynek keretében egy négy alkalommal lezajló kurzuson is részt vesznek a jelöltek a támogatás elnyerését megelőzően. A Prosperitati Alapítvány pályázatainak, a magyar kormány ötvenmilliárd forintos támogatásának éppen az volt a célja, hogy gazdasági értelemben mozgásba lendítse a vajdasági magyar közösséget. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke gazdasági titkárként még 2008 és 2012 között foglalkozott behatóbban a start-up pályázatokkal. Az akkor megszerzett tapasztalatokról kérdeztük elsőként.

– Van a lakosságnak egy rétege, amelyik abban gondolkodik, hogy önmaga teremti meg maga és családja számára a megélhetést, mégpedig nem munkavállalóként, hanem vállalkozóként. Saját egzisztenciáján túl arra is gondolva, hogy második lépésben már másokat is foglalkoztasson. A start-up hitelek ennek a célnak a megvalósítását szolgálják.

Az a tapasztalat, amit az említett négy évben szereztem ezen a téren, megerősíti, hogy többeknek is sikerül megvalósítani az ilyen elképzeléseket, ezért kell támogatnunk ezeket az ötleteket. Ez a történet nem kizárólag a pénzről szól, hanem egy olyan légkörnek a kialakításáról, amelyik tudással vértezi fel azokat, akik ebbe az irányba kívánnak elindulni, másrészt pedig folyamatos segítséget nyújt a siker érdekében. Nem válik mindenkiből sikeres vállalkozó, de megéri a támogatás azok miatt, akikből az válik – fogalmazott Pásztor.

Mint mondta, fontosnak tartja, hogy a Prosperitati a második pályázási körben odafigyel azokra az észrevételekre, amelyek az első körben elhangzottak. Lényeges a megszerzett tudás, melyet akár könyvelés, vagy adótanácsadás, jogtanácsadás területén szereznek meg a jelöltek.

– A start-up pályázatoknál általában meg szokták határozni a jelentkezési felső életkorhatárt. Elsődlegesen ez a Prosperitatinál is így volt. Mivel azonban ez egy olyan rendszer, amelyet nem szabad minden esetben íróasztal mellől eldönteni, az ismeretterjesztő kampány alkalmával hallott elképzeléseket elfogadták, és eltörlésre került az életkorhatár. Fontosnak tartom, hogy mi, akik a folyamatokat irányítjuk, meghallgassuk az igényeket, mert csak így haladhatunk előre. Láttam én ötvenévesként viselkedő húszéveseket, és láttam olyan energiával, ambícióval teli ötveneseket, akik meghazudtolják a húszéveseket is. Jónak tartom a felső korhatár eltörlését.

Pásztor szerint a 160-as szám komoly számadatnak számít a jelentkezőkre vonatkozóan, hiszen valamennyiüknek komoly elképzelése van, és bele akarnak vágni annak megvalósításába, ehhez kérnek segítséget.

– Bizonyítja mindez az életerőnek, ambíciónak a meglétét, melyet nemcsak a start-up esetében mértünk le, hanem a lassan tíz hónapja zajló lakossági fórumokon is. Régen nem volt olyan program, amelyik ennyi embert megmozdított volna.

A VMSZ elnöke szerint mi sem bizonyítja jobban, hogy bár vannak olyanok, akik külföldre mennek, ott keresik a boldogulás lehetőségét, bőven vannak olyanok is, akik itt maradtak, itt szeretnének érvényesülni, és jobb életet teremteni maguk és családjuk számára – nekik kell elsősorban segíteni, ezért jelentős az ötvenmilliárd forint és a pályázatok sikeressége is.

Szerző (Forrás)
v-ár, Magyar Szó (Fotó: Ótos András)
Többi hír