Ugrás a tartalomra

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének napjáról emlékeztek meg Törökbecsén

1848. március 15-éről, a magyar forradalom kitörésének napjáról emlékeztek meg Törökbecsén. Az ünnepségnek a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület volt a házigazdája.

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve.

Ennek tiszteletére Törökbecsén hagyományosan minden évben alkalmi műsorral készülnek – emelte ki Báló Tibor, a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület alelnöke: „Ezt már évek óta ápoljuk a fiatalokkal, ezt a történelmi eseményre a megemlékezést.

Mi igyekezünk nemcsak művelődési tartalommal, tehát a hagyományápolókkal, néptáncosokkal, népdalénekesekkel, hanem egy-egy történészt is hívunk, hogy tartson előadást a fiataloknak erről, hogy ismerjék a történelmüket, a múltjukat.”

A jelenlévők többek között a Hajdina és a Csalogató táncegyüttes műsorát, valamint Becsei Szilveszter hegedűjátékát is élvezhették. Cseszák Balázs, a Csalogató Táncegyüttes tagja: „Kossuth-nótákat hallhattunk, Rába-közi katonadalokat, verbunkokat láthattunk, és a szavalatokkal emlékeztünk meg a március 15-re.

Szerintem azért fontos, mert fontos elsősorban tudni a történelmünk ezen részletét, mivel ez egy dicső időszaka a magyar nemzet történelmének.”

Az est vendégeként Dr. Dévavári Zoltán történész ismertette az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc eseményeit, történelmi és társadalmi hátterét.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt