Ugrás a tartalomra

Anyanyelvünk megtartásáért

Szabadkán a Magyar Házban hat vajdasági család vette át az idei oktatási-nevelési támogatást

Tegnap kiosztásra kerültek a 2014/2015-ös tanévre vonatkozó első támogatások. Az átadásra Szabadkán, a Magyar Házban került sor.

A hat vajdasági családnak Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője adta át a támogatást. A rendezvény házigazdája Dudás Károly, a Szülőföldön magyarul pályázat szerbiai lebonyolításával megbízott Concordia Minoritatis Hungaricae (CMH) Polgári Egyesület elnöke volt, aki beszámolt arról is, hogy hányan kapják meg idén a támogatást:

– Ebben a tanévben 23 753 vajdasági óvodás, általános- és középiskolás részesül támogatásban. Az óvodások száma 3531, és ez talán valamelyest a CMH érdeme is.

Hosszú éveken keresztül kértük és ösztönöztük a magyar kormányt, hogy erre sor kerüljön. Rendkívüli fontos számunkra az óvodások támogatása, sok esetben ettől függ, hogy utána magyar iskolába indulnak-e. A felsőoktatást illetően, idén 77 főiskolai, egyetemi hallgató kap támogatást.

Sajnos a főiskolások, egyetemi hallgatók körében kisebb az érdeklődés, de tudjuk, hogy a 2400 forint nem is jelent túl nagy segítséget, de azt is megértjük, hogy a magyar kormány semmilyen támogatást nem akart megvonni.

A javaslattevő testületünk a magyar kormány sugallata értelmében nagyon szigorúan bírálta el a kérelmeket. Akik nem jogosultak, azok vissza lettek utasítva, 259 ilyen esetünk volt.

Amikor a CMH átvette az oktatási-nevelési támogatások programot, mindössze néhány ezer gyermek kapta meg a támogatást, most pedig eléri csaknem a 24 ezret, ez a szám pedig nem csökken.

Elsősorban a szülőknek szeretném megköszönni, hogy felnevelik gyermekeiket és a magyar oktatást választják, az anyaországnak pedig, hogy ezt a törekvést erőteljesen támogatja – hallottuk Dudás Károlytól.

A rendezvény folyamán Pirityiné Szabó Judit, a nemzetpolitikai államtitkárság kapcsolattartási főosztályvezetője adta át az első támogatásokat, és szólt az egybegyűltekhez:

– Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a lelkemre kötötte, hogy elmondjam, nagyra becsüli a döntést, hogy a szülők a gyermekeiket a magyar közösség építésére irányítják.

Felelős döntést hoztak azáltal, hogy magyar tanintézményekbe íratták be a gyermekeiket. Úgy gondoljuk, hogy az oktatás, az anyanyelv megtartása nagyon fontos terület, amely egy közösséget a megmaradásában, megerősítésében mindenképpen erősíteni tudja.

Államtitkárságunk számtalan támogatási formában segíti a magyar nyelvű oktatást szerte a Kárpát-medencében. Itt délvidéken az egyik legkedvesebb az oktatási-nevelési támogatás átadása, ez a régió ugyanis fontosnak tartja, hogy ennek egy személyes jelleget adjon.

A többi területen, Erdélyben, Felvidéken nincsenek ünnepélyes pillanatok, amikor közvetlenül a családokkal is találkozhatunk, és így adhatjuk át, azt a segítséget, amellyel reményeink szerint enyhíteni tudunk a tanév elejei költségeken.

Tudjuk, hogy az őszi hónapokban egy új tornapcipő vagy esőkabát megvásárlása nagyon fontos, de akár a kötelező házi olvasmány, vagy egy-két kiegészítő tankönyv beszerzése is fejfájást okozhat.

Ebben szeretnénk egy kicsit segíteni azoknak, akik a magyar nyelvet választják a tanulmányaik során. A későbbiekben pedig egyéb lehetőségekkel bővül az államtitkárság által biztosított támogatási lehetőség.

Egy szerves egységet alkotnak ugyanis a különböző formák, amelyekkel segíteni tudunk. Ezekhez a Magyar Nemzeti Tanács által elindított különféle programokhoz, szervesen illeszkedik, ez az oktatási-nevelési támogatás.

Sok kutatás kimutatta, hogy mindenki az anyanyelvén tud a legjobban kiteljesedni, és ezt mi is fontosnak érezzük. A későbbiekben is ezeket a célokat szeretnénk szolgálni – mondta Pirityiné Szabó Judit.

Az átadáson jelen volt egyebek között Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Menyhárt Attila vezetőkonzul, valamint Lukács Csaba az átadást lebonyolító OTP Bank szabadkai bankfiókjának igazgatója.

Utóbbitól megtudhattuk, hogy ez fejenkénti 55 eurónyi összeget jelent, amely ezúttal is a személyi igazolvány és az értesítő levél felmutatásával vehető fel. A torlódások elkerülése végett arra kérnek mindenki, hogy a levél megérkezte után rövid időn belül vegyék fel az összeget.

Ezt megtehetik bármelyik OTP-ben. Az is nagyon fontos, hogy a támogatást csak az bírja felvenni, aki megpályázta. A levelek kiküldése mától indul, és minden bizonnyal december elejéig mindenki megkapja.

Az átadáson családokat is megkérdeztünk, mit jelent számukra a támogatás. Pesti Klaudia, Palicsról egy elsős, egy negyedikes és egy nyolcadikos gyermek édesanyja:

– A tanszerekkel nem tudtunk várni, már megvásároltuk. Ez a támogatás viszont most nagyon jól jön a ruhák vásárlásához vagy az iskolai kirándulás befizetéséhez. Mindenképpen nagy segítség – mondta lapunknak.

Juhász István Muzslyáról egy ötödikes és egy óvodás gyermek apja:

– Sokat jelent a támogatás, sokat segít. Országunkban olyan a helyzet, hogy minden egyes dinár jól jön. A gyerekeknek ruhák, lábbelik, most épp csizma kell, mert itt az ősz – mondta Juhász István.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Lukács Melinda
Többi hír
Megduplázta a helyhatósági választásokon való részvételhez szükséges támogatói aláírások számát Temerinben a Vajdaság
Temerinben közös listával indul a helyhatósági választásokon a VMSZ és a VMDP