Ugrás a tartalomra

Államtitkári helyeket töltene be a VMSZ

Pásztor István a következő két-három napban fog tárgyalni Aleksandar Vučićtyal a köztársasági hatalomról

A vasárnapi rendkívüli parlamenti választások egyik győztese kétségkívül a Vajdasági Magyar Szövetség. Két évvel ezelőtt a köztársasági választásokon valamivel több mint 68 ezer polgár szavazott a pártra, most pedig több mint 75 ezren adták voksukat a VMSZ-nek.

Pásztor István pártelnök tegnap délután lapunknak nyilatkozva még nem tudta pontosan megmondani, hogy ez a szavazatszám hány képviselői helyet hoz a pártnak a Szerbiai Képviselőházban.

– Vasárnap éjszaka azzal a tudattal tértünk nyugovóra, hogy a VMSZ-nek hét képviselője lesz, mindenki erről beszélt. Most a szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága alapján a Köztársasági Választási Bizottság azt mondja, hogy hat lesz. Persze ez a szám továbbra sem végleges.

A labdarúgásra azt szokták mondani, hogy az az a játék, amelyet 22-en játszanak, és mindig a németek győznek, a választások pedig úgy tűnik, hogy az a műfaj, amelyet sokan játszanak, és a végén a vajdasági magyaroknak mindig kevesebb jut, mint amit első pillanatban bejelentettek.

– Így volt ez 2012-ben, és úgy tűnik, így van most is. Ha azonban esetleg valóban hat mandátumunk lesz, ez a szám és a pártunkra szavazók száma továbbra is rekordnak számít. Több szavazatot kaptunk, mint 2008-ban a Magyar Koalíció, és ha azt is figyelembe vesszük, hogy időközben mennyire kevesebben vagyunk, mi, vajdasági magyarok, akkor megállapíthatjuk, hogy a vajdasági magyar közösség vasárnap kiválóan teljesített – értékelte Pásztor.

A beszélgetés folytatásából kiderült, hogy az első kapcsolatfelvétel a Szerb Haladó Párt és a VMSZ között már vasárnap este megtörtént. Az eredmények közzététele után Pásztor telefonon gratulált Aleksandar Vučićnak, az SZHP elnökének. A rövid beszélgetést követően abban állapodtak meg, hogy a következő két-három napban leülnek tárgyalni a jövővel kapcsolatban, mondta Pásztor.

A VMSZ tervei a kampány kezdetétől ismertek voltak, nem titkolta, hogy az eredményes politizálás érdekében része kíván lenni a parlamenti többségnek. Pásztor megerősítette, hogy terveik változatlanok: a parlamenti többségből kívánnak politizálni, miniszteri tisztségre a kormányban nem pályáznak, ugyanakkor államtitkárokat kívánnak küldeni bizonyos minisztériumokba, hogy azok hozzájáruljanak a VMSZ programjának – amely várhatóan része lesz a kormányprogramnak – megvalósításához.

Mint azt Pásztor elmondta, elsősorban a gazdasági, a mezőgazdasági, az egészségügyi, a környezetvédelmi és a szociális ügyekkel foglalkozó minisztériumokat tartják fontosnak, bár jelenleg nehéz lenne pontosan megmondani, hogy a párt mely tárcák munkájához kíván államtitkárokkal hozzájárulni, hiszen egyelőre ismeretlen a következő összetételű kormány felépítése.

Ami a rendkívüli tartományi választások kiírásának kérdését illeti, Pásztor ezzel kapcsolatban kifejtette: minden attól függ, hogy a vasárnapi választások eredménye miatt a Demokrata Párt hogyan fog színt vallani, vagy hogyan rengeti meg az eredmény a DP-t.

– Az eddig elhangzottakból úgy tűnik, hogy a DP-ben nagyon nagy a zűrzavar. Amennyiben az előrehozott tartományi választások kiírása megkerülhetetlen lesz, a vajdasági parlament elnökeként ezt megteszem, ha viszont elkerülhető lesz, akkor biztosan nem írom ki – fogalmazott Pásztor.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, P.E.
Többi hír
A VMSZ támogatni fogja szavazatával az új kormányfőt és a kormány tagjait, emelte ki dr.
Dr. Pásztor Bálint: A VMSZ támogatni fogja az új kormányt