Ugrás a tartalomra

2015 a nemzeti összetartozás jegyében

2010-ben a magyar Országgyűlés törvénybe iktatta a nemzeti összetartozás napját. Azóta a trianoni békediktátum évfordulójára az összetartozás jegyében emlékezünk. Budapesten a Magyarság Házában tartottak megemlékezést.   

Június 4-én a Magyarság Házában a mádéfalvi hagyományőrző együttes és az országzászlók bevonulása nyitotta meg a központi ünnepséget, ahol több vajdasági vendég is jelen volt.

Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Olyan ünnep, ami egyszerre a gyászunkat, hagyományunkat, kultúránkat egyesíti, és úgy tekint a múltra, hogy jövőt akar építeni.

Azt hiszem, hogy most a jelenben ez a legfontosabb feladatunk, ez a legjelentősebb küldetésünk, és ez a jövőépítés együtt a nemzetben való gondolkodást jelenti, és az anyaország nélkül a Kárpát-medencei, a szórványmagyarság nem tudna mit kezdeni, boldogulni, és hál’ Istennek ezt a felelősségét Magyarországnak érezzük, tapasztaljuk.”

Egyszerűsített honosítási eljárással eddig 733 ezren igényeltek magyar állampolgárságot, és 691 ezren már esküt is tettek, ami azt jelenti, hogy naponta mintegy ötszázan kérvényezik az állampolgárságot.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Én nem elsősorban gyásznapként élem meg ezt a június 4-ét, hanem ünnepnapként.

Azért élem meg ünnepnapként, mert azt tudta ez a nemzet bizonyítani, ezen belül a vajdasági magyar közösség, hogy akkora életereje volt és van, hogy mindazon, ami az elmúlt 95 évben történt, túl tudtuk tenni magunkat, vívtunk sok csatát, veszítettünk is, de talpon vagyunk és újra folyamatosan azon gondolkodunk, hogy mit kéne tenni annak érdekében, hogy előbbre tudjunk lépni.”

A magyar kormány arra törekszik, hogy minden nemzetrészt meg lehessen tartani akár a szülőföldjén, akár a diaszpórában a magyarságában – jelentette ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a nemzeti összetartozás napján.

„Az összetartozás napja annak a fundamentumnak egy fontos részét adja, ami egyetlen ívet alkot alaptörvényünkkel, amely kimondja, hogy Magyarország nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget visel minden külhoni magyarért, és kapcsolódik a honosítási törvényhez, ami lehetővé teszi, hogy minden magyar, bárhol éljen a világban, közjogilag is kapcsolódhasson a magyar nemzethez.”

A magyar miniszterelnök-helyettes a honosítással összefüggésben megerősítette: tartani tudják a célt, és a ciklus végére meglesz az egymillió új állampolgár.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A Vajdasági Magyar Szövetség törökkanizsai községi szervezete hétfő délután adta át a községi választási bizottságnak
A VMSZ 31 fős listával indul a választáson Törökkanizsa községben