Ugrás a tartalomra

Hegyesi Literatúra, Irodalmi Emléknap

Szeptember 26-án pénteken zárult a 2014-es Hegyesi Literatúra. Az Irodalmi Emléknap első programpontja a Kishegyesi Könyvtárnál található Csépe Imre-emléktábla megkoszorúzása volt.

Az eseményen részt vett Nyilas Mihály, a tartományi parlament alelnöke, ifj. Juhász Bálint, a tartományi gazdasági titkárság titkárhelyettese, Mohácsi Zoltán, Kishegyes Község elnökhelyettese, Szűgyi István, a kishegyesi Helyi Közösség Tanácsának elnöke, Linka B. Gabriella, Kecskés Endre, a Magyar Összefogás lista jelöltjei, Molnár Imre és Dr. Olasz Imréné dr. Kulich Éva, Békésszentandrás küldöttsége, valamint a kishegyesi Önkormányzat és a Helyi Közösség más képviselői.

A résztvevők ezután a könyvtárban megtekintették Csépe Imre hagyatékából összeállított kiállítást, amelynek részét kéziratok, újságcikkek, fényképek képezték.

Ezután az ünnepi műsorra került sor a Helyi Közösség tetőterében.

A műsor Hajvert Ákos szavalatával kezdődött, majd szerdán lezajlott Aranyeső községi vers és prózamondó verseny győzteseinek fellépése következett. Ezt követően Linka B. Gabriella osztotta ki az MNT ajándékcsomagját a szavalóknak, majd elmondta az Aranyeső negyvenedik évfordulóján, hogy arra kell törekedni, hogy minél több magyar verset halljunk ezután is.

Ezután Szarvas Melinda, az ELTE doktorandusza tartott előadást Hogyan kezd(ett) folytatódni a vajdasági Magyar Irodalom története címmel, amelyben a Bori Imre által írt A jugoszláviai magyar irodalom története című mű folytathatóságáról volt szó. Ezt követte Silling István Szenttisztelet és népi vallásosság a Vajdaságban című kötetének bemutatója. A kötet szerzőjével Sági Varga Kinga beszélgetett. A folytatásban kettős könyvbemutató is volt, Fehér Dorottya és Patócs László moderálásával, Antalovics Péter Ökörszoba és Benedek Miklós Mintha emberekből állnak című kötetével ismerkedhetett meg a közönség.

A program az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola felújított galériájában folytatódott (amely az Ifjúsági-és Sport Minisztérium által kiírt Fiatalság Nagysága 2014 elnevezésű pályázat keretén belül valósult meg), ahol kiállítás nyílt a kishegyesi iskolások rajzaiból. A megnyitó alkalmából Bognár Beáta, a Magyar Összefogás listájának jelöltje tartott ünnepi beszédet, amelyben elmondta, hogy mennyire fontos, hogy a gyermekeink magyar óvodába és iskolába járjanak, hogy ennek érdekében mindent megtesz a Magyar Nemzeti Tanács, biztosítva a magyar nyelven való tanulást a szülőföldünkön.

 

Többi hír