Skip to main content
2022.02.20 - 11:32

Oglasila se zvona kao poziv na misu na Šupljaku

Oglasila se zvona kao poziv na misu na Šupljaku

 Rimokatolička crkva Svete Katarine Aleksandrijske, koja je nedavno proslavila 200 godina postojanja, doživela je nedavno značajna renoviranja. Obnovljena je krovna konstrukcija i toranj ovog zdanja, a podršku za posao je dala i Vlada Mađarske.

Meštani Šupljaka su ponosni na svoju crkvu, jer je to jedna od najstarijih crkava u okolini. Inače, rimokatolička crkva Svete Katarine Aleksandrijske nedavno je proslavila 200 godina postojanja.

Jožef Sič: „Obično dolazim svake druge nedelje, ili praznikom, tada uvek dolazim."

Ramona Vereš: „Zaista je uzvišeni osećaj, a pošto sam ja kantor, za mene je to još veći poklon, ja sam ovde kantor pet godina i jako volim ovu crkvu, vernike, odlično se slažem sa sveštenikom. Celo okruženje i sama atmosfera pružaju veoma uzvišeni osećaj i zaista sam blagoslovena zbog toga."

U jevanđelju nedeljne mise, župnik Endre Horvat je skrenuo pažnju prisutnih na ljubav prema neprijatelju. To je jedan veoma teško prihvatljiv zadatak i veliki izazov za ljude, dodao je on.

„Suština njegovog učenja je da ako samo gledamo u pravednost, ne možemo zaista učiniti ovaj svet boljim, kako bi on postao malo bolji, potrebna je milost. Isus zaključuje sa sledećim mislima, sa kakvim merilima ja merim, sa takvim merilima mere i mene, dakle ako ljude merim sa merilom pravednosti, onda će i mene Gospod Bog meriti sa strogim merilima pravednosti."

Očuvanje identiteta je nezamislivo bez veronauke i vere. Neophodan alat za to je ponovno učenje i prenošenje sa generacije na generaciju - rekao je posle svete mise predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

„U ovom turbulentnom, pomešanom svetu, moramo da se vratimo do onih vrednosti koje su očuvale zapadnu civilizaciju u poslednjih 2000 godina. To je, pre svega, veronauka, odnosno, pre svega, učenje iz Biblije, a za to mislim da nema pozvanijeg, i nikad nije bilo pozvanijeg od same Crkve."

Crkva na Šupljaku je takođe deo programa obnove crkava koji podržava Vlada Mađarske - dodao je Ištvan Pastor. U mnogim mestima u Vojvodini i sada traju radovi na rekonstrukciji. U narednom periodu će se, isto kao u Šupljak, još više naselja moći pohvaliti sa ulepšanom crkvom.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
2023.12.10 - 08:33
Omladinski forum Saveza vojvođanskih Mađara, Civilna organizacija „Warriors” i „Homeland Ada” iz Ade su u subotu u Ad
Omladinski forum SVM-a je održao obuku za omladinske lidere u Adi