Skip to main content

Čvarkijada u Mužlji

 Svinjokolji su sve ređi, ali u međuvremenu vlada sve veće interesovanje za manifestacijama koje neguju tradiciju. Danas je takođe više stotina ljudi posetilo 10. Čvarkijadu u Mužlji.  Među zvanicima na manifestaciji su bili Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.  Svinjokolj je nekada bio zajednički posao za više porodica. Deset, dvanaest ljudi je učestvovalo u svinjokolju, od jutra do mraka.  Eržebet Šetet, Mužlja: "Ustali smo u pola pet da tamo stav

 Svinjokolji su sve ređi, ali u međuvremenu vlada sve veće interesovanje za manifestacijama koje neguju tradiciju. Danas je takođe više stotina ljudi posetilo 10. Čvarkijadu u Mužlji.

Među zvanicima na manifestaciji su bili Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina.

Svinjokolj je nekada bio zajednički posao za više porodica. Deset, dvanaest ljudi je učestvovalo u svinjokolju, od jutra do mraka.

Eržebet Šetet, Mužlja: "Ustali smo u pola pet da tamo stavimo vodu da se greje. Onda su se gosti skupili, malo su pili rakije. Zatim su oko pola sedam krenuli sa svinjokoljom. Svinjokolj je trajao ceo dan. Sve je bilo jako lepo. Sada postoje novi trendovi u svinjokolju. Nekada se to radilo kod kuće, a sada mnogi radije zovu mesara ili odvezu svinje kod mesara i on kod sebe odradi obradu. Lakše je tako, nema toliko puno posla sa tim kod kuće, kao što je u starim vremenima bilo."

Kao i nekad, ni danas se topljenje čvaraka ne može prepustiti bilo kome. Ovaj posao obavljaju iskusniji ljudi. Na ovogodišnjoj Čvarkijadi su učestvovale 22 ekipe, organizatori, odnosno članovi Udruženja za negovanje starih običaja "Remus", pripremali su se za događaj tokom cele nedelje.

Šandor Koso, član Udruženja za negovanje starih običaja "Remus", Mužlja: „Naručili smo 1100 kilograma slanine. Ova količina će se topiti. Ima onih koji će dobiti, ima onih koji neće. Na ovakvim događanjima uvek je slučaj da nedostaje čvaraka. Za ovo smo se pripremali nedelju dana. Počeli smo sa pripremom kobasica u ponedjeljak i utorak, nakon čega je usledilo seckanje slanine, a juče i danas smo topili čvarke."

Čvarci su odavno vrlo cenjena namirnica. Sada se ponovo povećalo interesovanje za konzumiranjem čvaraka.

Ervin Palatinuš, predsednik Saveta mesne zajednice Mužlja: „Želimo ovu tradiciju da prenesemo na buduće generacije. Samo tako će Mužlja pripadati meštanima. Buduće generacije znaće kako su živeli njihovi preci, kako su toplili čvarke, kako su seckali slaninu. Tako baština i nacija mogu opstati na ovim prostorima."

Na manifestaciju ne dolaze samo meštani i stanovnici ovog kraja, već i gosti iz udaljenijih naselja. To pokazuje da je ovo banatsko selo živo.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „Mužlja nije jedinstven slučaj u ovom pogledu. Vidim da ima puno malih sredina u kojima ima ovakvih i sličnih događanja tokom cele godine. To je važno jer daje snagu zajednici. Važno je jer okuplja ljude oko zajedničkog imenitelja, važno je jer privlači druge ovde. Ovde privlači okolinu."

Kao propratna manifestacija i ove godine je organizovana povorka maškara. Četrdesetak ljudi krenulo je ispred vrtića da oteraju zimu. Ovaj se broj udvostručio u hodu.

Maria Bodo Poturica, vaspitačica u vrtiću, Mužlja: „Krenulo je nas četrdesetak, ali usput, dok su čuli pucketanje biča, zvuk čegrtaljke, pridružila su nam se deca koja nisu bila kostimizirana. Dok je povorka išla kroz selo, tako se broj ljudi povećavao."

Osim čvaraka, posetioci manifestacije su mogli da biraju i od raznih svinjskih specijaliteta, bio je svinjski i ovčiji paprikaš, bilo je domaće rakije, vina, langoša i kolača.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti