Skip to main content

U poslednje četiri godine, SVM je u Vrbasu mobilisao skoro 66 miliona dinara

U poslednje četiri godine, SVM je u Vrbasu mobilisao skoro 66 miliona dinara

 Članovi Saveza vojvođanskih Mađara su, u okviru građanskog foruma, predstavili rezultate predhodnog perioda, odnosno buduće planove.

Između ostalog, plan je da se obnovi katolička i reformatorska crkva, da se završi uređenje mesnog groblja, da se podigne spomen-obeležje nevinim žrtvama iz 1994-45-e, odnosno da se izgradi jedna etno kuća. Livija Boganč Andrijašević, predsednica SVM-a u Vrbasu smatra da je jedan od najvažnijih zadataka, da se obezbedi nastavak rada mađarske grupe u vrtiću, koja je ponovo pokrenuta 2015.godine. Ona je istakla da je i lično iskusila značaj mađarske grupe u vrtiću, jer živi u mešovitom braku, pa je program vrtića bio od velike pomoći za njeno dete da nauči mađarski jezik. Deca iz vrtića u Vrbasu mogu inače kasnije, uz podršku MNS-a, da nastave školovanje na mađarskom jeziku u Kuli.

Livija Boganč Andrijašević, predsednica SVM-a u Vrbasu: ”Moji roditelji više nisu živi i bilo je veoma teško naučiti je mađarski. Zato sam se i trudila da se otvoriti vrtić na mađarskom i da svoje dete upišem u mađarsku školu. Veliko mi je zadovoljstvo kada je čujem kako recituje, peva, govori pesmu, sve to na mađarskom. To je za mene zaista veoma važno, ali mislim da je važno i drugim roditeljima ovde u Vrbasu.”

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti