Skip to main content

Opštinski odbor SVM-a u Pančevu samostalno izlazi na lokalne izbore

Opštinski odbor SVM-a u Pančevu samostalno izlazi na lokalne izbore

 Zbor građana održan je u Vojlovici, i na skupu se čulo da će opštinska organizacija SVM-a na lokalne izbore izaći samostalno sa listom od 24 kandidata.

Na pokrajinskoj listi stranke nalaze se i dvoje kandidata iz južnog Banata.

Organizacija SVM-a u Pančevu na izbore se sprema zajedno sa mesnim organizacijama u Pančevu, Vojlovici i Ivanovu.  Na listi za lokalne izbore imaju 24 kandidata – rečeno je na zboru građana održanom u prostorijama Mađarskog kulturnog društva „Tamaši Aron Sekelj" u Vojlovici.

„Veoma smo važni ovde u južnom Banatu, nezavisno od toga što smo u dijaspori, što nas je brojčano manje, ali naš interes je da i dalje zadržimo odeljenja na mađarskom jeziku. Vodićemo računa i obnovi obdaništa i kulturnih društava, podržati dalje negovanje kulture jer je to jedini način na koji možemo da brinemo, posebno ovde u rasejanju, o našim interesima" rekla je Ana-Maria Pinter, kandidat za pokrajinsku Skupštinu.

Mađari koji žive u rasejanju u banatskim naseljima, brinu slične brige kao oni koji žive u dijaspori na jugu – ukazao je Jožef Stojko, nosilac liste SVM-a u Zrenjaninu: „Prvi put sam u Vojlovici, i u Pančevu, ali odmah sam povukao paralele sa Zrenjaninom, i Mužljom, jer i ovde, kao i kod nas, vodimo jednu vrstu politike u dijaspori, sa manjom političkom snagom nastojimo da zastupamo naše interese koji su bitni za mađarsku zajednicu i kod nas, i ovde. Sa te tačke gledišta moja poruka Pančevcima, stanovnicima Vojlovice je da se još više udruže i da zajedničkim snagama u nedelju svi zajedno glasamo za Savez vojvođanskih Mađara na sva tri nivoa."

Važnost jedinstva i ostvarivanja zajedničkih interesa naglasila je i Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a. Govorila je i o značaju pomoći iz matične države: „Podrška mađarske Vlade ojačala je zajednice i u naseljima je moguće videti zadivljujući razvoj o kojem u prethodnim godinama nismo ni sanjali. Ostvareni su takvi snovi, takve ideje, koje su decenijama čučale u pojedincima i nije bilo novca za njih, ili niko nije čuo poziv, reč podrške sa druge strane. Mnogo toga je ostvareno u proteklom periodu i upravo to je dalo impuls zajednici."

Potpredsednica SVM-a pozvala je meštane da u što većem broju izađu na glasanje.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti