Skip to main content

Zaposliće se preko 1.000 ljudi u Subotici

Ove godine će se u Subotici otvarati nova radna mesta – izjavio je gradonačelnik Jene Maglai. Grade se nove fabrike, pogoni i tržni centri koji će zaposliti preko hiljadu ljudi, a u Subotici se očekuje i jedan mađarski ulagač iz prehrambeno-industrijskog sektora.

Krajem aprila će biti sagrađena i otvorena fabrika Svarovski sa 600 radnih mesta. Pored toga će u industrijskom parku u Malom Bajmoku više firmi proširiti svoje pogone, a to planiraju i Masterplast i Elektroremont. Za razvoj je potrebna i dobro osposobljena radna snaga zbog čega je nezaobilazna čvršća saradnja raznih firmi i srednjih škola, kao i organizovanje praktičnog rada – istakao je gradonačelnik Jene Maglai gostujući na Pannon TV. ”Podržavamo taj proces, možete da vidite saradnju Simensa i Tehničke srednje škole. Postoje i druge saradnje kao što je između Ameteka i Više tehničke škole. Ti procesi su krenuli.”

Lokalna samouprava Subotice bi posebnim sredstvima podržala i domaća mala i srednja preduzeća. Jene Maglai gradonačelnik: ”Za ovu godinu smo predvideli paket u visini od 10 miliona dinara, za kojeg se nadam da ćemo pokrenuti zajedno sa pokrajinskim Fondom za kapitalna ulaganja. Na taj način će se moći podići krediti u visini od 80-100 miliona dinara za mala i srednja preduzeća pod jako povoljim uslovima, za kupovinu mašina i nabavku drugih osnovnih sredstava.”

Nadalje bi grad kupio zemljište površine 33 hektara na prostoru gde je ranije bila fabrika Zorka. To bi za lokalnu samoupravu predstavljalo prednost u pogledu privlačenja investicija, jer u toj okolini već postoji odgovarajuća infrastruktura.

U Subotici psi lutalice predstavljaju velik problem. U cilju povećanja javne bezbednosti će azil za pse biti proširen za 200 mesta. Tokom jeseni se očekuje da padne broj pasa lutalica na ulicama. ”U avgustu i septembru ćemo to u velikom meri rešiti, naravno i kasnije će biti potrebno barem još 3-4 godine da bi psi lutalice u potpunosti nestali iz grada.”

Za razvoj azila je raspisan tender u visini od 15 miliona dinara.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti