Skip to main content
2022.04.26 - 15:00

Za obnovu crkve Svete Terezije mađarska vlada obezbediće između sedam i 10 miliona evra

Za obnovu crkve Svete Terezije mađarska vlada obezbediće između sedam i 10 miliona evra

 Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova u pratnji Ištvana Pastora obišao je crkvu i razgovarao sa monsinjorom Slavkom Večerinom, subotičkim biskupom.

Subotička crkva Svete Terezije Avilske podignuta je u 18. veku na močvarnom tlu i zbog toga su se na njoj, još tokom gradnje, pojavile prve pukotine. Kasnije, tokom narednog veka, dva tornja udaljila su se za 15 centimetara. Sada, pukotine se u proseku godišnje šire za milimetar, s tim da se sada tornjevi katedrale ne udaljavaju jedan od drugog, ali tonu.

Stjepan Beretić, koji je od 1985. godine župnik crkve Svete Terezije Avilske kaže da su na katedrali uvek postojale pukotine. Gradnja crkve je započeta 1773. godine, a završena 1790.

„Tornjevi sada tako stoje da vuku prema trgu. Oba tornja. I oba tronja na svoju stranu vuku crkveno zdanje. Zbog toga što je to velika težina, dakle kažu da je ogroman teret u tornjevima. Zbog toga se pojavljuju pukotine u brodu crkve."

Obnova crkve započela je 2017. godine uz podršku mađarske Vlade. Očuvanje katedrale je pokušano pobijanjem šipova i ubrizgavanjem veštačke pene.  Monsinjor Slavko Večerin, subotički biskup kaže da je Peter Sijarto obećao podršku mađarske Vlade za završetak radova. Međutim, kada bi to moglo biti ostvareno?

„To ne znam, znam šta bih ja voleo. A to je da će 2023. godine katedrala imati 250 godina i želeli bi do tada da je većinom obnovimo. Da li će to biti moguće, ili ne, to još ne znamo. Nadamo se, molimo se, nadamo se, postoji dobra volja."

Naše je uverenje da vraćanje crkve Svete Terezije Avilske u originalno stanje jeste najvažnija investicija u kulturi u narednom vladinom ciklusu, rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a.

„Zahvaljujući pomoći premijera, jedna inžinjerska firma koja se bavi poslovima sličnog karaktera, za ovaj objekat je pripremila projekat očuvanja, odnosno njenog ojačavanja i odgovarajući tehnički projekat. Ovaj tehnički projekat je završen, postoji i procena vrednosti, koja ide uz ovaj plan, kao što je inače slučaj prilikom svake gradnje."

Matična zemlja i ubuduće će nastaviti obnovu vojvođanskih crkava, kao i podršku crkvenih zajednica, a to će omogućiti i završetak obnove subotičke biskupijske crkve, izjavio je Peter Sijarto za Panon RTV.

„Radove na očuvanju treba započeti sa dva do tri miliona evra, i negde sa sedam do osam miliona evra treba da bude konačni iznos ulaganja. Za to ćemo napraviti plan dinamike rada i u zavisnosti od budžetskih mogućnosti nastojaćemo da pomognemo sveštenstvu da se uradi potpuna obnova biskupijske crkve."

Mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova rekao je da će mađarska Vlada pomoći i u održavanju crkvenih obrazovnih institucija.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti