Skip to main content
2021.09.08 - 09:13

Šandor Egereši ispraćen na svoj poslednji put

Šandor Egereši ispraćen na svoj poslednji put

 Brojni prijatelji, saradnici, politički saborci odali počast pokojnom Šandoru Egerešiju na komemoraciji održanoj u bačkotopolskom pozorištu.

Bivši predsednik skupštine Vojvodine, Šandor Egereši, 57-godišnji političar bio je potpredsednik stranke i šef pokrajinske poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara. Vodio je aktivnu međunarodnu delatnost u smeru razvoja evropskih regionalnih veza Vojvodine.
Pannon RTV/Payeta Maurice

Danas je sahranjen u Zapadnom groblju Bačke Topole.

Bio je odlučujuća osoba političkog života vojvođanskih Mađara. Rođen je u Bačkoj Topoli i uvek je bio veran svom rodnom gradu. U oproštajnom govoru je Arpad Fremond rekao da je Egereši bio ponosan Bačkotopolac i da su Bačkotopolci ponosni na njega.

"Više velikih projekata koji su ti prirasli srcu ovde u Bačkoj Topoli su već i realizovani. Bačka Topola je postala jedan od sportskih centara, izgrađen je industrijski park, kao i prečistač, kao i dom učenika. Nekako je sudbina tako htela da si video, doživeo si realizaciju ovih stvari i zatim te je Stvoritelj pozvao k sebi" – kazao je predsednik mesne organizacije SVM u Bačkoj Topoli Arpad Fremond.

Zamenik gradonačelnika Bačke Topole Gabor Kišlinder je rekao da je javnost Bačke Topole i Vojvodine potresena vešću o smrti Šandora Egerešija.

"Svojim dobrim raspoloženjem i pozitivnim pogledom na svet mnogima si nam dao snagu i nadu. Uvek si sa lakoćom i sa ljubavlju pričao sa nama. Voleli smo da slušamo tvoje komentare, izveštaje, ideje. Bio si čovek koji se borio ne samo za svoju porodicu već i za svoje mesto u kojem je živeo" – naglasio je Kišlinder.

U ime pokrajine Vojvodine se od Šandora Egerešija oprostio sekretar za saobraćaj i energetiku Ogjen Bjelić rekavši da je svojim primerom i delima uvelike doprineo dobrim međunacionalnim odnosima u Vojvodini, a pogotovo u atmosferi koja garantuje mir, stabilnost i siguran razvoj njenim stanovnicima.

Šandor Egereši se od mladosti bavio politikom. Bio je aktivan u tadašnjoj Demokratskoj zajednici vojvođanskih Mađara, da bi 1994. Godine postao član osnivač Saveza vojvođanskih Mađara. U stranci su svi voleli da rade sa njim, jer je iz njega izbijala vedrina, otvorenost i optimizam – izjavio je predsednik SVM Ištvan Pastor.

"Opraštamo se od takvog političara kakvih više praktično nema. Koga su nosila osećanja, koji je preko racionalnosti nosio humanizam, ljubav prema ljudima. Takvih političara jedva da je ostalo nekoliko. Danas ih je manje za još jednog" – istaknuo je Pastor.

Na poslednji put do Zapadnog groblja u Bačkoj Topoli su Šandora Egerešija ispratili rođaci, rodbina i predstavnici vojvođanskog javnog života. Telegram saučešća poslao je između ostalih i mađarski premijer Viktor Orban.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV