Skip to main content
2022.09.14 - 08:32

Otvoren Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Otvoren Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama

Predsednik Skupštine AP Vojvodine danas je otvorio 15. Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama koji ove godine nosi naziv „Energetika Srbije – Izazovi i rešenje energetske krize“.

Otvarajući Forum, predsednik Pastor istakao je da je energetska efikasnost evergrin tema o kojoj se raspravlja na globalnom nivou, ali da ove godine Forum predstavlja posebno značajno okupljanje s obzirom na momenat u kome se nalazimo, te da nikako ne smemo sebi dozvoliti luksuz da ova tema ne bude prioritetna.

„Srbija je vodila veoma razumnu, racionalnu i umerenu regionalnu i spoljnu politiku, vodeći računa o svojim strateškim dugoročnim energetskim interesima. Zahvaljujući tome imamo Južni tok i zahvaljujući tome imamo povezan energetski sistem sa svim zemljama u okruženju. To je danas merilo za ozbiljnost spoljne politike. Možemo da se slažemo ili ne slažemo po nekim pitanjima, ali oko obezbeđivanja normalnih uslova za život moramo da nalazimo zajednički jezik. Zahvaljujući tome, a bez obzira na poteškoće koje nas sigruno očekuju i bez obzira na potrebu da vodimo još više računa o racionalnosti, Srbija će imati dovoljno i električne energije i gasa“ istakao je Pastor i dodao da da će  cena električne energije i gasa biti među najnižima u čitavoj Evropi, te da to smatra važnom informacijom za građane i privredu jer je energetska bezbednost u kategoriji nacionalne sigurnosti.

Predsedavajući Foruma dr Tihomir Simić naglasio je da je današnji skup šansa da pokažemo našu sposobnost i inovativnost u iznalaženju rešenja o trenutnoj ekonomskoj i energetskoj krizi, pa istovremeno da potražimo oprimalan nivo svega onoga što može da obezbedi sigurnu, bolju i bogatiju buućnost naše zemlje. On je kazao da da energetsku bezbednost zemlje mora biti u  vrhu prioriteta, te da je to zadatak svih, od vladajućih struktura do svakog građanina ponaosob.

„Već duži period Republika Srbija ulaže posebne napore u procesu unapređenja sektora energetike i sopstvene energetske bezbednosti, kao i izgradnji infrastruktura koje treba da zadovolje rastuću potrebu za energijom“, rekao je Simić i dodao da je prevazilaženje aktuelne energetske krize već započelo progresivnim razvojem tehnologije u oblastima obnovljivih izvora i zelene energije, kao i primenom digitalizacije u svim strukturama, ali i štednjom i racionalnom potrošnjom energije.

Nakon uvodnih izlaganja predstavnika republičkih, pokrajinskih i gradskih institucija dodeljeno je priznanje „TOP ENERGY“ za najuspešnije realizovane projekte u oblasti energetike, kao i zaslužnim pojedincima u protekloj godini.

Predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru i generalnom sekretaru dr Nikoli Banjcu dodeljena su priznanja za podršku i zajednički rad u procesima unapređenja energetske bezbednosti u Republici Srbiji i Istočnoj Evropi. Priznanje „TOP ENERGY“ dodeljeno je prof. Dr Milanu Radovanoviću za sveukupni naučni, stručni i internacionalni rad, kao i dugogodišnje uspešno predvođenje Udruženja termičara Srbije. Priznanja su uručena i predstavnicima Agencije za energetiku Republike Srbije, Elektrodistribucije Srbije, Privredne komore Vojvodine, Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Garancijskog fonda APV, kao i predstavnicima univerziteta, fakulteta i privrede.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Ostale vesti