Skip to main content
2021.07.01 - 17:57

Odbornici odlučili o najvišim priznanjima za Dan grada

Odbornici odlučili o najvišim priznanjima za Dan grada

 Na sednici Skupštine grada doneta odluka o počasnom građaninu i priznanju „Pro urbe"

Izglasano je da Tomislav Karadžić, preduzetnik, počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije dobije zvanje Počasnog građanina Subotice. Priznanje „Pro urbe" dodeljuje se Ildiko Lovaš, književnici koja je nosilac i nagrade „Jožef Atila", matematičaru dr Endre Šiliju kao i neformalnom udruženju „Naše malo je nekome sve". Priznanja će biti uručena 1. septembra na svečanoj sednici Skupštine povodom Dana grada.

Na zasedanju Skupštine grada bilo je 11 tačaka dnevnog reda. Najveću raspravu izazvala je prva tačka zasedanja, koja se odnosila na izglasavanje zvanja Počasnog građanina. Šef odborničke grupe opozicionog Pokreta građanske Subotice rekao je da ne podržavaju Tomislava Karadžića za ovo priznanje. Miroslav Milojević je među kandidatima za nagradu „Pro urbe" istakao rad dr Endre Šilija.

„Gospodin profesor doktor Endre Šili, koji stvarno ima biografiju, ja kada sam video nisam mogao da verujem da u Subotici postoji čovek sa takvom biografijom, tako impresivnom biografijom. Ja sam bio frapiran. U četiri mandata sam odbornik, ovde nikada nismo imali kandidata, kao što je gospodin doktor Endre Šili, da dobije nagradu. I nadam se da će u budućnosti gospodin Endre Šili biti prepoznat za dobijanje nagrade koja će biti na mnogo većem nivou nego što je nagrada „Pro urbe", rekao je Miroslav Milojević, šef odborničke grupe Pokret za građansku Suboticu.

Odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara u Skupštini grada podržala je predlog da Tomislav Karadžić postane počasni građanin.

„Podržavamo Tomislava Karadžića, nezavisno od toga što su tokom njegovih dugogodišnjih privrednih i sportskih aktivnosti i pozitivni i negativni poslovi pratili njegov rad, ali je opstajao na sportskom polju. Prema našem mišljenju u sportu Srbije neprekidno je prisutan na najvišim pozicijama, trideset godina. Između ostalog bio je predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine i Fudbalskog saveza Srbije" izneo je Janoš Nagel, predsednik odborničke grupe SVM-a u Skupštini grada Subotice.

Nakon rasprave odbornici su ovu tačku dnevnog reda, izglasali sa 49 glasova „za" i pet „protiv", te je Tomislav Karadžić, preduzetnik i počasni predsednik Fudbalskog saveza Srbije izabran za Počasnog građanina Subotice.

„Ja današnji čin ne smatram samo kao dodelu nagrade, nego i ispravku zašto još davno Tomislav Karadžić nije dobio tu nagradu počasnog građanina Subotice. Prisutan sam bio mnogim stvarima kada je pomagao, a pomagao je mnogima iz ovog grada i uvek je naglasio nemojte na sav glas, i ne treba nigde da me prozivate i najavljujete da sam vam pomogao. Čast mi je što sam upoznao i što poznajem Tomislava Karadžića i njegovu porodicu" rekao je Stevan Bakić, gradonačlenik Subotice.
Pannon RTV

Sledeća tačka bila je izglasavanje predloženih dobitnika priznanja „Pro urbe" što nije izazvalo polemiku. Odbornici su prihvatili da predloženi  Ildiko Lovaš, književnica dobitnica nagrade „Jožef Atila", dr Endre Šili, matematičar kao i humanitarno udruženje „Naše malo je nekome sve" dobiju ove godine priznanje „Pro urbe".

U daljem toku sednice izmenjeni su programi rada više subotičkih komunalnih preduzeća, i izglasani članovi više gradskih saveta.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV