Skip to main content
2020.11.25 - 14:21

Koalicioni sporazum između SNS i SVM donosi brojna ulaganja u Suboticu

Koalicioni sporazum između SNS i SVM donosi brojna ulaganja

Vladajuća Srpska napredna stranka i Savez vojvođanskih Mađara, koji je po političkoj snazi treći u republici i pokrajini i drugi u Subotici, potpisali su Koalicioni sporazum o zajedničkom programskom delovanju i učešću u Vladi Republike Srbije, kojim je ozvaničena dugogodišnja saradnja.
Koalicioni sporazum između SNS i SVM donosi brojna ulaganja u Suboticu

Koalicioni sporazum potpisali su lideri partija Aleksandar Vučić i Ištvan Pastor a on obuhvata devet oblasti: evropske integracije, položaj Vojvodine, regionalni razvoj i kapitalne investicije u Vojvodini, poljoprivredu i zaštitu životne sredine, manjinska pitanja, zdravstvo, socijalnu zaštitu, lokalne samouprave, ilegalne migracije i bezbednost stanovništva.

Značajan deo planova koji su se našli u koalicionom sporazumu tiču se našeg grada, kako u realizaciji kapitalnih investicija, tako i funcionisanju pojedinih ustanova, zato smo u ovoj analizi fokus upravo stavili na krajnji sever Vojvodine.

U prioritetne međudržavne projekte Vlade Republike Srbije pored železničkog koridora Beograd-Budimpešta spada i rekonstrukcija pruge Subotica-Segedin, kao i izgradnja odnosno rekonstrukcija deonice pruge Subotica-Baja na teritoriji Republike Srbije.

Kako je predviđeno sporazumom okončaće se radovi na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš, radiće se na povećanju kapaciteta na drugim graničnim prelazima, kao i produženju radnog vremena graničnih prelaza koji sada rade u režimu od 7 do 19 časova.

Pojedine kapitalne investicije i razvojni projekti koji prevazilaze lokalni značaj uvrstiće se među prioritete Vlade Republike Srbije. To su, između ostalog, završetak izgradnje dva nadvožnjaka na Pačirskom i Kelebijsko–Meljkutskom putu na Ipsilon kraku, intenziviranje razvoja Palića kao turističke destinacije gde će se pored radova na Wellness Spa centru sa Akva parkom unaprediti ponuda i sadržaji koji prate porodični turizam, završetak izgradnje Narodnog pozorišta i završetak radova na rekonstrukciji Gradskog stadiona u Subotici.

Prioritet je i izgradnja putnog pravca Subotica-Senta, kao nastavak Ipsilon kraka prema Senti i severnom Banatu, odnosno  od petlje „ Subotica istok" do Sente. Ukupna dužina deonice je 24,27 km od čega je 11,07 kilometara izgrađeno i potrebna je rehabilitacija, dok je 13,2 kilometara potrebno izgraditi. Postojeći projekti su na nivou idejnog projekta, a ugovorena je izrada projektne dokumentacije neophodne za izvođenje radova. Među radovima na lokalnim saobraćajnicama je i izgradnja kružne raskrsnice u Čantaviru, što je potrebno zbog bezbednijeg odvijanja saobraćaja i regulisanja saobraćaja teretnih vozila koja se kreću ovim putnim pravcima do fabrike „Gebi“ najvećeg proizvođača stočne hrane u Srbiji. Planira se i rehabilitacija putnog pravca Sombor – Subotica, u ukupnoj dužini od 45.8 kilometara.

Što se tiče poljoprivrede, mnoge naše sugrađane obradovaće najava da će se izmenama i dopunama zakona utvrditi da se doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje malih poljoprivrednih proizvođača plaćaju srazmerno prihodu, odnosno ekonomskoj snazi gazdinstva, otpisaće se kamate, uraditi reprogram glavnog duga i svakom poljoprivrednom proizvođaču pružiti mogućnost da odluči da li će biti deo penzijskog sistema.

U budžetu Republike Srbije obezbediće se sredstva za proces “samoizlečenja” Palićkog jezera, tj. isušivanje jezera tokom jedne sezone kako bi se smanjila zapremina mulja, kao i sredstva za završetak sanacije prostora između Gradske deponije (Aleksandrovačka bara) i jezera Palić.

U okviru reforme i racionalizacije državne uprave, obrazovaće se školska uprava sa sedištem u Subotici. Rešiće se status Visoke tehničke škole strukovnih studija shodno evropskim standardima osnivanja, finansiranja i integracije visokih škola, što podrazumeva samostalnost, dostupnost različitih izvora finansiranja i mogućnost akreditacije akademskih programa, kao pretpostavku uključivanja u globalni obrazovno-istraživački rad i naučno-inovativni sistem i posledično, ekonomskog razvoja celog regiona.

Posebna pažnja će se posvetiti rekonstrukciji opštih i specijalnih bolnica i domova zdravlja u Vojvodini a prioritet su bolnice u Senti, Subotici i Somboru. Planom mreža zdravstvenih ustanova uvrstiće se Služba za transfuziju krvi u Opštoj bolnici Subotica u ovlašćene transfuzijske ustanove koje rade na prikupljanju, testiranju, obradi, čuvanju i distribuciji krvi i komponenata krvi.

Obezbediće se održavanje prihvatljivog nivoa javne bezbednosti u opštinama i mesnim zajednicama u koje dolaze migranti, obezbediće se značajnije prisustvo pripadnika MUP-a, i povećati broj osoblja i opreme lokalne policije.

Szerző (Forrás)
Subotica.com
Ostale vesti