Skip to main content
2022.06.24 - 15:34

Deli: Priključenje EU nikada ne funkcioniše na osnovu formule „1+ 1=2"

Deli: Priključenje EU nikada ne funkcioniše na osnovu formule „1+ 1=2"

 Samit EU - Zapadni Balkan, koji je održan u četvrtak, završen je bez rezultata, a to je dovelo do još većeg razočarenja među liderima balkanskim zemalja, nego ikada ranije - rekao je Andor Deli u izjavi za RTV Pannon.
 

Albanija na članstvo u EU čeka 8, Severna Makedonija već punih 18 godina. Moldavija i Ukrajina su, međutim, postale zemlje kandidati za članstvo.

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova stranke „Fides-KDNP", poreklom iz Vojvodine, rekao je da je to razumljivo s obzirom na trenutnu ratnu situaciju, ali je istakao da je malo verovatno da bi Ukrajina tako brzo dobila status kandidata za članstvo u EU, da nema rusko-ukrajinskog rata.

„Evropska unija ne bi smela da dozvoli da rizikuje sopstvenu bezbednost u ovom osetljivom periodu, ne obraćajući dovoljno pažnje na Zapadni Balkan. Mislim da je ovde, na primer, Vlada Mađarske već u više navrata zbog toga veoma oštro kritikovala rukovodstvo u Briselu i neodlučne države članice i mislim da smo to i mi, kao vojvođanski Mađari osetili na svojoj koži devedesetih godina, šta znači, na primer, kada ovaj prostor postane nestabilan, dakle to se ne sme dozvoliti, i tu se posebna pažnja mora posvetiti, na primer, Bosni i Hercegovini, koju je sada Ukrajina pretekle u dobijanju statusa kandidata. To su stvari koje podstiču na razmišljanje, i ti upitnici su se juče pojavili i nad glavama lidera zemalja ovog regiona, kada su ti lideri odlazili. Možemo samo da se nadamo da će se nešto promeniti, jer inače ne mislim da to ide u dobrom smeru. Kao što ste pomenuli, popularnost i kredibilitet EU u regionu sve više bledi, a to predstavlja ozbiljan bezbednosni rizik za Evropu, za Evropsku uniju."

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
2023.09.19 - 17:17
Šanse da EU promeni migracionu politiku za sada su ravne nuli, ali situacija tipična u Srbiji ne sme se ostaviti bez
Ištvan Pastor: Migraciona politika ne može biti takva da nam životi izmiču iz ruku zbog toga