Skip to main content
2022.09.08 - 16:28

Akvapark na Paliću mogao bi biti završen do naredne kupališne sezone

Akvapark na Paliću mogao bi biti završen do naredne kupališne sezone

 Za završetak radova obezbeđen je novac i iz republičkog budžeta. Osim toga, zahvaljujući sredstvima iz pokrajine uređuje se i okolina palićkog izletišta. Zasedala je Skupština grada Subotice.

Iz budžeta Srbije obezbeđeno je 230 miliona dinara za nastavak radova na izgradnji akvaparka na Paliću. Ovome je grad Subotica dodala i 112 miliona dinara. Za konačni završetak radova, pored navedene sume, biće potrebno još dodatnih 500 miliona dinara. Probijanje rokova za izgradnju akvaparka na Paliću bio je povod za raspravu na sednici Skupštine grada.

Pokret građanske Subotice zamera što se akvapark četiri godine gradi, i još nije završen.

„Angažovana budžetska inspekcija koja je konstatovala određene stvari i taj izveštaj budžetske inspekcije je prosleđen građevinskom inspektoru grada Subotice, pokazuje da se tu desio neki politički dil da se uđe u mirne vode, da se ne talasa o tome šta se desilo u prethodnom periodu" rekao je Miroslav Milojević, šef opozicione odborničke grupe Pokret građanske Subotice.

Gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da su brojni činioci uticali na zastoj u gradnji.

„Nažalost, kada se krenulo sa izgradnjom tog projekta, znači akvaparka i spa i velnes centra, to je bila odlična zamisao. Međutim, imamo 2020. godinu, pandemiju kovida 19, i imamo ekonomsku krizu, početak ekonomske krize kada je građevinski materijal i mnogi drugi materijali otišli u nebesa nekoliko puta. Došla je na kraju i energetska kriza i evo sada imamo ratnu situaciju na teritoriji evropskog kontinenta. Sve se poklopilo onako kako ne treba."

Odbornička grupa Saveza vojvođanskih Mađara je izjavila da bi po prvim proračunima izgradnja akvaparka koštala jeftinije, kao i da je predviđeno kraće vreme izgradnje. Međutim, tokom izvođenja radova primećeni su nedostaci u projektnoj dokumentaciji i prethodni proračuni nisu bili odgovarajući.

„Kada je na čelo preduzeća „Park Palić" došlo novo rukovodstvo, predvođeno Valerijom Denč, procenili su, pregledali i izmenili projekat, i načinjene su potrebne izmene, nakon toga učinjene su neophodni proračuni za završetak ulaganja. Utvrdili su da za to da se ovaj projekat završili potrebno je 800 miliona dinara, i ukoliko bi taj iznos bio na raspolaganju za manje od godinu dana u potpunosti bi mogla da se realizuje ova velika investicija" rekao je Janoš Nagel, šef odborničke grupe SVM-a.

Na zasedanju se čulo da se uređuje i prostor palićkog izletišta, te će u tom smislu biti rešavana imovinsko-pravna pitanja, dok će nezakonito podignuti i trošni objekti biti srušeni. Za uređivanje prostora pokrajinska vlada obezbedila je 36,5 miliona dinara.

Gradski odbornici odlučivali su i o drugim pitanjima, kao što je program energetske efikasnosti grada Subotice, koji se ovoga puta ne odnosi na privatne objekte, već na javna preduzeća i ustanove. Cilj je štednja energenata.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti