Skip to main content
2023.11.20 - 16:36

Forum posvećen aktuelnim izazovima u oblasti zaštite bilja i njihovim rešenjima

Forum posvećen aktuelnim izazovima u oblasti zaštite bilja i njihovim rešenjima

 Meštani Šatrinaca u Sremu imali su priliku da se informišu o aktuelnim izazovima vezanim za zaštitu bilja i njihovim rešenjima.

Meštani Šatrinaca u Sremu imali su priliku da se informišu o aktuelnim izazovima vezanim za zaštitu bilja i njihovim rešenjima. U selu koje pripada opštini Inđija održana je poljoprivredna tribina, koju je organizovala Okružna organizacija Saveza vojvođanskih Mađara u Sremu. Zainteresovani su mogli da saznaju i to, gde i kako mogu da konkurišu za subvencije u poljoprivredi.

Kao i u mnogim drugim vojvođanskim mestima, ovogodišnje ekstremno vreme nanelo je veliku štetu i u Šatrincima. U ovom sremskom selu, koje ima oko 400 stanovnika, poljoprivrednici su morali da se suoče sa značajnim gubicima. Peter Greč, Šatrinci: „Oluja je izazvala mnogo nevolja. Uništila je 90 odsto suncokreta. Kukuruz se izvukao, nije bilo velikih problema sa njim. Pšenica je još ranije požnjevena, pa smo se i tu izvukli. Suncokret je, međutim, potpuno uništen.”

Dr Ferenc Bagi, profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, definisao je postepeno povlačenje pojedinih aktivnih supstanci i sredstava za zaštitu bilja sa tržišta u Evropi, a samim tim i u Srbiji, kao izazov koji zahteva ozbiljno znanje. Prema njegovim rečima, to primorava poljoprivredne proizvođače da zaštite svoje useve novim sredstvima i drugim integrisanim metodama. „U promet se moraju uvesti neka drugačija sredstva. Bakar ili neka druga sredstva sa preventivnim dejstvom. Međutim, nije svejedno kada koje sredstvo koristimo, jer, na primer, sredstva na bazi bakra mogu izazvati prženje na biljkama.”

Na pojavu nekih uzročnika bolesti, štetočina, korova značajno utiču i klimatske promene - istankuto je na predavanju. Andrijana Bauer-Živković, predsednica Okružne organizacije Saveza vojvođanskih Mađara u Sremu: „Cilj predavanja je da se poljoprivrednici ovog kraja upoznaju sa biotičkim i abiotičkim faktorima, koji su nepovoljni i koji proteklih godina sve više utiču na nepotpun razvoj poljoprivrede.”

Atila Juhas, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Srbije, govorio je na forumu o aktuelnim konkursima, odnosno o novinama u oblasti subvencija za poljoprivredu. „Povećali smo subvencije po površini sa 20 hektara na 100 hektara. Duplirali smo iznos sa 9 na 18 hiljada dinara. Mislim da nam to daje dovoljan razlog da, zajedno sa poljoprivrednicima, sa optimizmom čekamo sledeću godinu.”

Isplati se konkurisati i za subvencije u Pokrajini - rekao je na forumu Viktor Molnar, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede. „Svako ko uspešno konkuriše kod Pokrajine, obično dobije 2-3 meseca da realizuje zadatu investiciju i onda se isplata vrši u tekućoj godini. Dakle, možete biti sigurni da ćete, ako potpišete ugovor, dobiti podršku koja vam je dodeljena.”

Jožef Tobijaš, kandidat Saveza vojvođanskih Mađara za republičkog poslanika, skrenuo je pažnju mađarskim poljoprivrednicima na to da treba obratiti pažnju i na konkursne mogućnosti Fondacije „Prosperitati”. „Očekuju se konkursi u oblastima poljoprivrede i privrednog razvoja. Zatražite našu pomoć. Za ovdašnje Mađare, kao operativni štab, da tako kažem, brzo možemo pružiti pomoć ako zatreba, a možemo da pružimo pomoć i u administrativnim poslovima.”

Na forumu su pozvali okupljene da 17.decembra izađu na izbore u Srbiji.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti