Skip to main content
2022.03.08 - 20:47

Žene u politici

Žene u politici

 Povodom Dana žena, Gradska organizacija SVM-a u Novom Sadu, održala je razgovor sa ženskim akterima političkog života. Na samom događaju je bilo reči o kompatibilnosti različitih uloga, izazovima, postignutim rezultatima i predstojećim izborima.
 

Učesnici su, između ostalog, razgovarali i o povezanosti profesionalnog iskustva i političkog angažmana. Većina učesnica je već uspela da se ostvari na nekom drugom polju, i tek kasnije se uključila u politički život.

Emeše Lalić Urban, državna sekretarka za građevinarstvo: „Kada su me zamolili da budem državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ispred Saveza vojvođanskih Mađara, ja sam to prihvatila. Kako se u toj situaciji može uskladiti profesija i pozicija državnog sekretara, to uopšte nije pitanje, jer mi iskustvo koje sam stekla u svom poslu samo pomaže u mom radu kao državni sekretar."
 

Žene se često suočavaju sa više izazova u karijeri, na poslu, ali i u politici. One mogu da krenu iz podređene situacije, ali mogu da imaju i korist od toga – rekla je Rozalija Ekres, kandidat za republičkog poslanika Saveza vojvođanskih Mađara.

„Mislim da se na žene, da tako kažem, prebacuje više posla, i poslodavci nekako dodeljuju više posla damama koje žele da rade, a možda imaju i više poverenja u njih tokom rada, tako da od toga dame mogu imati i prednosti."
 

Svoja iskustva i svoje viđenje stvari su međusobno i sa publikom podelile žene koje zauzimaju ozbiljne funkcije na pokrajinskom i na republičkom nivou.

Anamarija Viček, predsednica Gradske organizacije SVM-a u Novom Sadu je naglasila: „Savez vojvođanskih Mađara je na te funkcije postavio sposobne dame koje znaju svoj posao, dame koje na te pozicije pripadaju, koje će se na tim pozicijama snaći i koje će ostvariti takve rezultate koji će biti u funkciji mađarske zajednice u Vojvodini."

Učesnici su takođe govorili i o ulogu na izborima 3. aprila u Srbiji i Mađarskoj. Od 250 kandidata na listi SVM-a 112 su žene.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti