Skip to main content
2022.03.20 - 09:51

Počela rekonstrukcija kompletne krovne konstrukcije crkve Svetog Đorđa u Molu

Počela rekonstrukcija kompletne krovne konstrukcije crkve Svetog Đorđa u Molu

 Očekuje se da će radovi na ovoj obnovi trajati šest meseci.

Poslednji radovi na ovoj crkvi bili su pre više od jedne decenije, i tada je obnovljena spoljašnja fasada kao i toranj crkve. Sadašnji radovi, koji se odnose na drvenu konstrukciju i crep, bili su neophodni, jer je za 100 godina zub vremena u značajnoj meri načeo krov crkve – rekao je Mikloš Vilagoš, župnik u Molu. „Za kasniji period, naravno, imamo i druge planove, jer na jednom ovakvom zdanju uvek ima šta da se popravlja. Zbog prokišnjavanja je na nekoliko mesta uništena unutrašnja farba i boja na zidovima, to će takođe morati da se popravlja, ozvučenje nije savršeno, i to treba da se zameni, a i rasveta bi mogla da se modernizuje. Dakle, ima još mnogo planova, koji tek treba da se ostvare, ali ono što je sada prvo i najvažnije jeste da se krov dovede u red."
 

U opštini Ada se, pored crkve Svetog Đorđa u Molu, uveliko odvija i obnova katoličke crkve Svetog trojstva u Adi, ali biće obnovljene i pravoslavna crkva u opštini, kao i crkva Svetog Jurja u Utrinama. Zoltan Bilicki, predsednik opštine Ada: „Cilj lokalne samouprave u opštini Ada je da do kraja 2024. godine u potpunosti obnovimo crkvene objekte u opštini, i shodno tome smo ove godine smo obezbedili više sredstava nego ranije. Opština je raspisala konkurs vredan 40 miliona dinara, namenjen crkvama koje se nalaze u opštini."
 

Zamena kompletne krovne konstrukcije rimokatoličke crkve u Molu koštaće oko 21 milion dinara. Zahvaljujući intervenciji Saveza vojvođanskih Mađara najveći deo tih sredstava obezbeđen je preko podrške iz Mađarske - rekao je Florijan Rigo, predsednik lokalne  organizacije SVM-a. „Za Savez vojvođanskih Mađara je veoma važno da mi, vojvođanski Mađari, ostanemo ovde u svojoj domovini i da tu organizujemo svoj život. Ostankom ovde imamo i misiju, da sačuvamo našu kulturu, našu veru. Renoviranje krova crkve takođe daje dorpinos tome."
 

Florijan Rigo je dodao da su naše zajednice, zajednice koje nestaju, pa je zbog toga važno da osećamo da rade nešto za nas, da nismo prepušteni sami sebi.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti