Skip to main content
2022.02.22 - 12:51

Pastor: podrška listi SVM-a rezultat rada prethodnih godina

Pastor: podrška listi SVM-a rezultat rada prethodnih godina

 Važno nam je da ostvarimo broj glasova koji smo imali i pre dve godine, nezavisno od toga koliko mandata će to značiti. Snaga SVM-a je u tome što zastupa interes zajednice, rekao je Ištvan Pastor.

Nikada do sada u ovako rekordnom roku Savez vojvođanskih Mađara, u jednom danu, ne samo da je sakupio dovoljan broj potpisa za podnošenje liste za parlamentarne izbore, već i preko tog broja. To pokazuje da je Savez vojvođanskih Mađara u dobroj kondiciji, ali i da je ljudima važno da iskažu zajedništvo, da im je važno što postoji partija koja zastupa njihove interese i da žele to i da pokažu.

Ovako je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine ocenio početak izborne kampanje u Srbiji gostujući u jutarnjem programu na Panon RTV-u. Najavio je da slede sedmice sa mnogo aktivnosti i obilaska naselja u kojima žive Mađari, a osim toga i važan nacionalni praznik, 15. mart biće obeležen u sred kampanje što je izuzetna prilika i odgovornost da se upute poruke o predstojećim zadacima i ciljevima.

Savez vojvođanskih Mađara je jedina stranka Mađara koji žive u Srbiji a koja samostalno izlazi na republičke izbore.

„Nema u tome iznenađenja. To je rezultat onoga ko je šta radio proteklih godina, oni koji su se bavili rušenjem SVM-a, nestali su, a oni koji se povremeno pojave imaju zadatak da podele zajednicu. Koji interes ima predsednik jedne mađarske partije da bude na 59. mestu na zajedničkoj listi, sa nula mogućnosti da uđe u parlament? Mislim da neko prihvata ovako ponižavajuće mesto iz nekih drugih razloga, a ne iz ubeđenja. Razvlačenje, uništavanje i slabljenje svakako nije alternativa ni za SVM ni za mađarsku zajednicu" rekao je Ištvan Pastor gostujući u utorak ujutru na Subotičkom mađarskom radiju u sklopu Panon RTV-a.

On je istakao da i dalje smatra važnim da stranka u izbore ulazi sa izbornim programom kao merilom sa kojim će uporediti rezultate. Na prethodnim parlamentarnim izborima pre dve godine SVM je osvojio devet poslaničkih mesta, a Pastor kaže da im je svakako želja da i ovoga puta imaju svoj poslanički klub, odnosno najmanje pet osvojenih mandata, međutim, dodao je da broj mandata nije osnovni cilj.

„Cilj nam je da ostvarimo onaj broj glasova, preko 70 hiljada, koje smo dobili i pre dve godine. Biću zadovoljan ukoliko to postignemo, nezavisno od toga koliki broj mandata to znači. Snaga Saveza vojvođanskih Mađara je u ostvarivanju interesa zajednice, i uslov za to nije da li imamo mandat manje ili više, nego u zajedništvu, da svi vučemo na istu stranu, da imamo visoku podršku koju možemo da iskažemo na svakim izborima" ocenio je Pastor.

Istog dana kada se održavaju izbori u Srbiji, i u susednoj Mađarskoj održavaju se parlamentarni izbori, kao i referendum. Dvojni državljani, kojih nije malo kaže Pastor, imaju pravo da učestvuju i na njima i cilj SVM-a je da pomogne svima da to pravo ostvare i da ni jedan od pristiglih glasačkih paketa ne ostane neotvoren i neiskorišćen.

„Mi vodimo kampanju i za to da koalicija Fides-HNDP ostane na vlasti ne samo zbog toga što su oni naši strateški partneri, već i što smo se u prethodna tri ciklusa uverili da je za jačanje nacije, za ostvarivanje naših interesa to jedini relevantan politički put" rekao je sagovornik Panon RTV-a.
Facebook/Pásztor István

U jutarnjem programu na Subotičkom mađarskom radiju Ištvan Pastor osvrnuo se i na nekoliko aktuelnih pitanja, između ostalog i na nedavne razgovore sa Aleksandrom Vučićem, predsednikom Srbije. Jedna od tema bila je i važnost isticanja nacionalnih obeležja Srbije.

„Nismo razgovarali o važnosti nacionalnih simbola, već upravo zbog važnosti nacionalnih simbola gde su granice njihove upotrebe. Putujem po Vojvodini i Srbiji i nigde nisam video grad gde se na ovoliko mesta koriste nacionalni simboli i nacionalne boje. Mislim na ona svetleća putna obeležja. Smatram to nedostojnim. Uostalom Subotica je grad gde su u zvaničnoj službenoj upotrebi četiri jezika. Kako bi to izgledalo da u okviru ravnopravne upotrebe jezika ove table multiplikujemo. Mislim da je to neodrživo. Zbog toga sam zamolio predsednika republike da pokuša da utiče, da ovde pokušamo da pronađemo meru i pronađemo rešenja koja nikome neće smetati, koja neće stvarati nadmetanje, i činjenica je da niko nas ne treba da ubeđuje u to gde živimo. Nas sa tim niti može uplašiti, niti zastrašiti, niti promeniti naša osnovna uverenja. Mi smo Mađari, ali isto tako i patriote. Mi smo posvećeni našem rodnom tlu, njegovom napretku, zbog toga ne razumemo, zašto je to potrebno? Kome je to poruka? Zbog čega?" zapitao se Pastor koji je takođe primetio da nigde nije video ovoliko iscepanih nacionalnih zastava koje je tokom zime iskidao vetar.

„Mislim da treba očuvati dostojanstvo nacionalnih simbola, a to se ne postiže ovakvom upotrebom, jer joj se izliže težina, značaj simbola. O tome sam govorio i zamolio predsednika da mi pomogne u tome. Ne želim da me pogrešno razumeju i zbog toga javno govorim o tome. Ne želim da uđem u raspravu o tome da se postavi svetleća tabla u crveno-plavo-beloj boji, pa u mađarskim bojama, pa u hrvatskim, mislim da se to ne sme raditi. Mi zavređujemo više od toga" rekao je Pastor.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti
2023.09.19 - 17:17
Šanse da EU promeni migracionu politiku za sada su ravne nuli, ali situacija tipična u Srbiji ne sme se ostaviti bez
Ištvan Pastor: Migraciona politika ne može biti takva da nam životi izmiču iz ruku zbog toga