Skip to main content
2022.02.25 - 14:42

Održan zbor građana u Pačiru

Održan zbor građana u Pačiru

 Razvoj lekovitog kupališta, popravka puteva Subotica-Sombor i Bajmok-Bačka Topola bile su teme na skupu građana u Pačiru. Planovi su ostvarivi snažnim zastupanjem mađarskih interesa – čulo se sinoć.

Među građanima je bilo veliko interesovanje za zbor građana na poziv SVM-a u Pačiru. Lajoš Makai je došao jer smatra da je važno da učestvuje na izborima: „Važno je da učestvujemo i sačuvamo naše mađarstvo."

Pačir je čuven po kupalištu sa toplom, lekovitom vodom zahvaljujući kojem je pokrenut turizam u naselju. Među daljim planovima je izgradnja vodovodne mreže i obnova pozorišne zgrade.

„Ruralni turizam počeli smo da razvijamo još 2008. godine kada je izbušen bunar. U proteklih osam godina, kada je već otvoreno i kupalište, idemo putem razvoja. Zahvaljujući zastupnicima mađarskih interesa i različitih oblika podrške, ostvarene su ove investicije i uvereni smo da će i ubuduće moći da nam pruže isto takvu podršku" kaže Sabolč Sabolčki, predsednik Saveta MZ Pačir.

Jedan od važnih elemenata programa SVM-a su i evropske integracije, što je važno za vojvođanske Mađare, a u okviru toga i za meštane Pečira.

„Kupalište u Pačiru, ili druge planirane investicije, mogle bi dobiti podršku iz EU izvora.  Ukoliko bi se ovaj proces ubrzao, da smo već članice EU, onda bi to bilo mnogostruko više,  onda bi nam na raspoalganju bilo deset puta više novca nego što je danas kada je Srbija samo država kandidat" rekla je Elvira Kovač, kandidat na listi SVM-a za republičkog poslanika.

Nacionalni je interes da što više mađarskih poslanika može da zauzme svoje mesto u parlamentu, da možemo da imamo odlučujuću ulogu i da imamo i državne sekretare – naglasio je dr Balint Pastor,  nosilac izborne liste SVM-a za republički parlament: „Svodeći to na nivo Pačira to je važno zbog toga da za lokalne poslove, da u odnosu na lokalne projekte postoje oni koji ih podržavaju, oni koji razumeju zbog čega je važna, primera radi, obnova puta Subotica-Sombor, zbog čega je važno da jedan od puteva koji je u najlošijem stanju u Vojvodini, put između Bajmoka i Bačke Topola dođe na red za renoviranje ili za obnovu, zbog čega je važno što su meštani Pačira mogli da izgrade ovo kupalište i da sa tim u vezi budu ostvarena i nova ulaganja."

Zboru građana u Pačiru prisustvovali su i Arpad Fremond, Žombor Ujvari i Rozalija Ekres koji su takođe na izbornoj listi SVM-a.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti