Skip to main content
2022.03.28 - 19:26

Kampanja SVM-a u Sremskoj Mitrovici

Kampanja SVM-a u Sremskoj Mitrovici

 Mađari koji žive u ovom mestu u Sremu, čvrsto se drže svoje prošlosti, i pokušavaju da ožive svoje zaboravljene običaje. Prema njihovim rečima, u tome im je u proteklom periodu mnogo pomogao Savez vojvođanskih Mađara.

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Sremskoj Mitrovici u Sremu živi 700 Mađara. Većina njih se bavi poljoprivredom i radi u prerađivačkoj industriji. SVM ima mesnu organizaciju u tom mestu već više od 10 godina. Poslednjih godina uspeli su da realizuju nekoliko korisnih projekata.

Andrijana Bauer-Živković, predsednica lokalne organizacije SVM-a u Sremskoj Mitrovici: „U saradnji sa Mađarskim nacionalnim savetom, uspeli smo da obnovimo vitraže na katoličkoj crkvi Sveti Dimitrije u Sremskoj Mitrovici. Pored toga, uspeli smo da obezbedimo i grejanje za parohijski dom.”

Mađari u Sremskoj Mitrovici zajednički rade na održavanju svoje kulture. Organizuju manifestacije i vode kulturno-umetničko društvo. Ali ono što je za njih najvažnije, jeste da neguju svoj maternji jezik.

Zlatko Šimonji, potpredsednik okružne organizacije SVM-a u Sremu: „Pre dve godine, posle više od 100 godina, uspeli smo da vratimo mađarski jezik u škole. Mađarski se trenutno uči u tri osnovne škole. Pored toga, i stariji građani uče mađarski. Opstala je naša folklorna grupa, naša pevačka grupa, a i ovdašnja organizacija Saveza vojvođanskih Mađara aktivno radi. Imamo oko 60 članova.”

SVM je svoj program promovisao i među stanovnicima Sremske Mitrovice. Uputili su molbu građanima da na predstojećim izborima glasaju za njih, kako bi se nastavili dosadašnji uspešni napori i kako bi se sproveli neki novi planovi.

Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a: „Njihovo kulturno-umetničko društvo radi, prelepo pevaju na mađarskom, pa čak i igraju. U proteklom periodu uspeli smo da oživimo negu maternjeg jezika, jer smo u stalnom kontaktu sa ovdašnjom organizacijom i pomažemo im na osnovu ovdašnjih potreba, odnosno povezujemo ih kako sa Mađarskim nacionalnim savetom, tako i sa raznim zvaničnicima SVM-a na pokrajinskom ili republičkom nivou.”

Među ciljevima za naredni period nalazi se i to da se putem realizacije različitih projekata pomogne i u tome da se Mađari u Sremskoj Mitrovici osnaže u privrednom smislu – čulo se ovom kampanjskom događaju.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti