Skip to main content
2022.02.28 - 22:17

Ištvan Pastor o izborima u Srbiji i Mađarskoj: Može li SVM da ponovi istorijski uspeh iz 2020?

Ištvan Pastor o izborima u Srbiji i Mađarskoj: Može li SVM da ponovi istorijski uspeh iz 2020?

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je na izborima 2020. ostvario istorijski uspeh na svim nivoima. U Vojvodini su osvojili devet odsto glasova i time postali treća poslanička grupa po snazi u pokrajinskom parlamentu. Kuriozitet prošlih izbora bio je i njihov rezultat u Vranju, gde su takođe bili treća stranka po broju glasova za narodne poslanike.

Da li će 3. aprila ponoviti taj rezultat i šta očekuje od izbora u Mađarskoj, koji će biti održani istog dana, govorio je gost emisije Euronews veče, predsednik SVM Ištvan Pastor.

Pastor je rekao da prati izbornu trku u Mađarskoj, jer je "za Srbiju bitno šta će se tamo desiti".

"Oko 70.000 vojvođanskih Mađara ima izborno pravo u toj zemlji i bitno je jer je Mađrska pokazala odnos prema pitanju proširenja. Iz toga aspekta nije svejedno šta će se desiti. Sem Fidesa i njegovog partnera, niko od politčkih aktera u odnosu na Srbiju nije dozvolio javnu rečenicu sebi, zato je bitno ko će tamo pobediti", ocenio je Pastor.

Objasnio je zbog čega će ove godine podržati Aleksandra Vučića za predsednika, iako se 2008. i 2012. lično kandidovao.

Pastor je govorio o novoj ambiciji - očuvanju identiteta Mađara u Vojvodini, šta to konkretno znači i kako ocenjuje položaj ove manjine u Srbiji.

"Uslove za to u Srbiji imamo, Srbija može da se diči veoma visokim funkcionalnim uređenjem odnosa većine i manjine. Taj odnos je ovde uređen zakonima poslednjih 10 godina, zakonska regulativa se dorađuje. Na nama je zadatak da te mogućnosti iskoristimo - gradimo obrazovni, kulturni i informacioni sistem, koji je sada u našoj nadležnosti", rekao je Pastor.

Osvrnuo i na optužbe da SVM kontroliše medije čiji je osnivač Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine i na pitanje da li mediji u Srbiji treba da budu predmet političke borbe.
"Sankcije ne doprinose miru u Ukrajini"

Predsednik SVM je rat u Ukrajini nazvao "neverovatnom tragedijom". On je rekao da se nada prestanku ratnih dejstava i da sankcije ne doprinose miru.

"Mislili smo da u trećoj deceniji 21. veka ovo ne može da se dogodi u Evropi, da smo naučili na sopstvenoj koži šta znači rat. Veoma uzburkano deluje na čoveka, jer za nas koji smo preživeli sve ono devedesetih godina, to nisu izvestaji sa ratišta iz inostranstva, već su momenti kada se čovek seća svega onoga što je preživeo. Mi ovde imamo živo iskustvo, za nas je to deo života, doživljavam ga kao neverovatnu tragediju i potvrdu da nije uzaludno govoriti i ukazivati na problem da se ne bi ponavljao", rekao je Pastor.

Szerző (Forrás)
euronews.rs
Ostale vesti
2023.09.19 - 17:17
Šanse da EU promeni migracionu politiku za sada su ravne nuli, ali situacija tipična u Srbiji ne sme se ostaviti bez
Ištvan Pastor: Migraciona politika ne može biti takva da nam životi izmiču iz ruku zbog toga