Skip to main content
2020.11.24 - 20:15

Pastor: neophodno nadoknaditi zaostajanje u infrastrukturi

Pastor: neophodno nadoknaditi zaostajanje u infrastrukturi

 SVM je imao odlučujuću ulogu u obnovi pruge Subotica – Senta i nastavlja da se zalaže za investicije u saobraćajnu mrežu u regionu, naveo je Ištvan Pastor za Panon RTV.

Isplativost obnovljenog železničkog pravca Subotica – Senta treba da se posmatra kroz značaj koji ima za podizanje kvaliteta života građana, kroz ugodnost putovanja koju su dobili, a na koju se dugo čekalo. Savez vojvođanskih Mađara je u obnovi te pruge imao odlučujuću ulogu – rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine gostujući u jutarnjem programu na Subotičkom mađarskom radiju. On je objasnio da je važno bilo što se došlo na ideju da se šine sa trase Beograd – Novi Sad, koje se uklanjaju, a mogu još da se koriste, prenesu na ovu deonicu. Za realizaciju te ideje značajno je bilo i što je SVM imao državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u vidu Imrea Kerna.

Ištvan Pastor je najavio da će uslediti i obnova železničke stanice u Senti, kao i njeno povezivanje sa autobuskom stanicom i stvaranje saobraćajnog čvorišta koje će doprineti lakšoj i većoj mobilnosti.

Ištvan Pastor naveo je i da se u sklopu obnove železničke pruge Beograd – Budimpešta može očekivati da od marta 2022. godine putovanje iz Subotice do Segedina traje 40 minuta, povezujući i usputna naselja poput Palića, Hajdukova, Horgoša. „Ovakve investicije predstavljaju iskorak u kvalitetu svakodnevne saobraćajne mobilnosti čitavog regiona“ rekao je Pastor.

Investicije u putnu infrastrukturu imaju veliku ulogu i u nedavno potpisanom koalicionom sporazumu između SNS-a i SVM-a. „Celokupan sporazum odnosi se na životne uslove koju želimo da ostvarimo, i tu ne spada samo izgradnja putne infrastrukture već obuhvata sve elemente te realnosti, ako što su evropske integracije, pitanje Vojvodine, poljoprivreda, položaj manjina, zdravstvo, socijalna pitanja, migracije i bezbednost. Sve to u cilju da u narednom periodu što bolje zajedno možemo da utičemo na realnost koja čini naše svakodnevno okruženje. Važan deo toga je i saobraćajna infrastruktura kako bi građani u odgovarajućem vremenu, kvalitetnije i bezbednije mogli da se kreću. U tome veoma mnogo zaostajemo, a stanje kakvo sada imamo je neprihvatljivo“ rekao je Pastor i dodao da je upravo zbog toga je u koalicioni sporazum ušao veoma veliki broj investicija na ovom polju. Predsednik SVM-a je rekao da ih je previše da bi sve nabrojao, ali je naveo samo neke najznačajnije putne pravce koji će biti obnovljeni ili izgrađeni poput bilaznica za Sentu, Kanjižu, Temerin, putnih veza između Subotice i Sente, Subotice i Sombora, obnova puta između Bačke Topole i Srbobrana, Bečeja i Srbobrana, a osim toga sporazum se odnosi i na čitav niz manjih regionalnih puteva koji traže obnovu, izgradnju kružnog toka ili proširenje. U tom smislu sagovornik Panon RTV-a naveo je put između Oroma i Čantavira, izgradnju kružnog toka u Čantaviru, ali i bezbednije ukrštanje puteva za Palić i Veliki Radanovac, kao i niz puteva koji dugo čekaju modernizaciju.

„Postoji temeljni stav u vezi putne infrastrukture da se iz republičkog budžeta za ove namene u Vojvodini opredeli najmanje 20 odsto. To je i do sada uvek tako bilo na nivou dokumenata i dogovora, ali kada se podvuče crta na kraju godine, veoma često smo videli da to nije slučaj. Sada prvi put imamo mogućnost da u fondu za puteve SVM ima svog čoveka koji će ove planove moći stalno da drži aktuelnim kako bi se ostvarili“ rekao je Pastor ali je do imenovanja odbio da iznese o kojoj osobi je reč, naglašavajući da je u pitanju ličnsot koja ima veliko iskustvo na ovom polju.

Značajan deo razgovora u jutarnjem programu na Subotičkom mađarskom radiju Ištvan Pastor posvetio je i borbi protiv širenja virusa korona. On je kazao da Srbija ima finansijske mogućnosti da kupi vakcinu, čim ona bude registrovana za prodaju, i izrazio uverenje da je Vlada Srbije u tom smislu već preduzela korake.

Takođe je naglasio da je situacija zabrinjavajuća, ali ne i neočekivana s obzirom na cikličnu prirodu kretanja virusa. „Svestan sam da se ljudi hvataju za glavu kada čuju za nove mere ograničenja, ali vlada traži optimalna rešenja kako bi ova ograničenja smirila širenje virusa, ali i da bitno ne remete život. Mislim da se nikome život neće okrenuti naglavce što tržni centri ili prodavnice neće raditi nakon 18 časova“ rekao je Pastor. On je dodao da razume i nastojanja Ministarstva kulture, da pozorišta nastave da rade i nakon 18 časova, posebno za to ima razumevanja sada kada je u Subotici počeo pozorišni festival „Dezire“, ali da je realnost drugačija. Pastor je izrazio uvrenje da za sada neće biti odstupanja od postojećeg kombinovanog vođenja nastave i da će deca nastaviti da idu u školu do 21. decembra i zimskog raspusta, jer je to dobro i za obrazovanje dece i za njihove roditelje. Pastor je podsetio da je virus tu i da se moramo još neko vreme navići da živimo sa njim. U tom smislu ni predstojeći božični praznici neće biti uobičajeni, ali kaže Pastor, iz ovih loših okolnosti treba izvući i nešto dobro, a to je da se posvetimo svojoj porodici i svojim bližnjima.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti