Skip to main content
2020.07.08 - 10:20

Ištvan Pastor: sa stanovišta izlaznosti izbori su bili legitimni

Ištvan Pastor: sa stanovišta izlaznosti izbori su bili legitimni

 Lider SVM-a je u razgovoru za Panon RTV najavio da će se narednih dana sresti sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i očekuje da će tada razgovarati o daljoj koaliciji i formiranju vlasti.

Savez vojvođanskih Mađara na izborima 21. juna osvojio je devet mandata u republičkoj skupštini, što je premašilo i očekivanja od pet poslanika i formiranja sopstvenog poslaničkog kluba. Na pokrajinskim izborima stranka je dobila četiri hiljade glasova više nego na republičkom nivou, i to su razlozi zbog kojih se može oceniti da je SVM na izborima ostvario izuzetan uspeh, rekao je Ištvan Pastor, predsednik stranke gostujući u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a.

„Naravno da smo definisali pozicije koje želimo, ali ni u republici, ni u pokrajini, ni na lokalnim nivoima nisu započeli razgovori o formiranju vlasti. U izbornoj noći sam sa predsednikom Srbije i predsednikom SNS-a razmenio sms poruke, dok smo juče imali kratak telefonski razgovor. Razgovarali smo o održavanju lokalnih i pokrajinskih konstitutivnih skupštinskih sednica i saglasili se da zbog virusa treba da ostavimo za krajnji zakonski rok. Saglasili smo se i da ćemo se narednih dana sresti i verujem da ćemo tada započeti pregovore. Smatram da je normalno da nastavimo saradnju koju smo do sada imali, to je naš interes koji, verujem, nije u suprotnosti ni sa interesima SNS-a“ rekao je Pastor.

Takođe se osvrnuo i na, kako je rekao, preovlađujuće komentare koji zbog izlaznosti dovode u pitanje legitimnost izbora. Podsetio je da je Republička izborna komisija dala zvaničan podatak o izlaznosti od 48,93 odsto. „Činjenica je da je bilo izbora sa višim procentom izlaznosti, ali pogledajte Hrvatsku gde su izbori bili pre dva dana i gde nisu postojala tako teška osporavanja kao u Srbiji, i gde niko nije doveo u pitanje legitimnost izbora iako je tamo izlaznost za dva odsto niža nego u Srbiji“ rekao je Pastor.

Predsednik SVM je dodao da je od 21 proglašene izborne liste, u parlament Srbije ušlo sedam lista. „Da je ostao cenzus od pet odsto, samo dve liste bi ušle u parlament, ne računajući stranke manjina. To nam svedoči u kakvom su stanju političke partije u Srbiji, a to ne određuje period od dva meseca pred izbore, nego celokupan uložen rad između dva izborna ciklusa, kredibilnost stranke, njen program, kao i kredibilnost i prepoznatljivost političkog rukovodstva. Oni koji se sada nisu pojavili na izborima pozivajući se na nepravilnosti, neregularnosti, na nedostupnost medija, mislim da želele da sakriju nešto drugo, a to je da ne mogu ni blizu da pređu cenzus od tri odsto“ rekao je Pastor.

Odgovarajući na pitanje Subotičkog mađarskog radija koje ciljeve će stranka zastupati na svim nivoima, Ištvan Pastor je rekao da u poslednjih 16 godina SVM na izbore izlazi sa napisanim izbornim programom. Tako su i ovoga puta bili jedina stranka koja ima svoj konkretan izborni program poznat ne samo onima koji su ga pisali, već i građanima kojima je on predstavljen. „To je program kontinuiteta, koji u prvi plan ističe sva ona pitanja koja su bitna iz ugla evropske politike, opšteg političkog nivoa, iz ugla Vojvodine, prioriteta lokalnih samouprava, kao i očuvanja identiteta. Nastojaćemo da ovi ciljevi budu uvršteni u, prema mojim očekivanjima, koalicione dogovore i oni su zadatak za parlamentarne poslanike, moguće funkcionere u Vladi, i tu nema ničeg novog u odnosu na ono što smo i do sada zastupali. Želimo da nastavimo započete poslove, imamo mnogo novih tema koje želimo da ostvarimo. To je važno jer smo za to tražili poverenje i glasove birača, i njihovo ostvarenje je ono što je naš obavezujući zadatak“ rekao je Pastor.

Ištvan Pastor je u razgovoru za jutarnji radijski program Panon RTV-a govorio i o nesmetanom putovanju građana između Srbije i Mađarske. „U Mađarsku se može nesmetano putovati i to će tako ostati pre svega zbog nas, zbog toga što ovde žive vojvođanski Mađari. Evropska unija je sačinila listu od 14 zemalja van Unije koje mogu ulaziti na teritoriju unije, na toj listi je i Srbija. Ali Mađarska nije prihvatila tu listu, i samo državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku. To je jedinim delom zbog nas, vojvođanskih Mađara, a delom zbog izuzetnih odnosa između dve države. Mi to treba da očuvamo i između ostalog i zbog toga je važno da ovde kod kuće sprečimo širenje virusa. To je jedina garancija da će se zadržati ova mogućnost prekograničnog kretanja“ rekao je Pastor.

Istovremeno on je pozvao građane da se pridržavaju mera za sprečavanje virusa, izbegavaju skupove u zatvorenom, nose maske i drže fizičku distancu.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti