Skip to main content
2022.09.02 - 09:01

Trošne kuće u Majdanu biće srušene kako bi sprečili useljavanje migranata

Ovo je u severno-banatskom naselju najavio Ištvan Pastor.
Trošne kuće u Majdanu biće srušene kako bi sprečili useljavanje migranata

 

Naglasio je da je tokom dana imao sadržajne razgovore sa Natašom Stanisavljević, vršiocem dužnosti komesara za izbegla i prognana lica i da će u interesu bezbednosti stanovništva biti preduzete i druge mere.

U Majdanu i Rabeu i dalje boravi mnogo migranata. U vreme naše posete neprestano su šetali duž seoskih ulica. Meštani se ne osećaju bezbedno.

„Mnogo šta rade, od čega se čovek zaista boji. Bojimo se, to je istina" kaže Marija Pap iz Majdana.

Zahvaljujući posredovanju SVM-a u Majdanu upravo ruše osam trošnih kuća kako bi i na taj način sprečili da ih migranti koriste za svoja skrovišta.

„Krenula je ovde u Majdanu, kao i u Rabeu akcija, za koju je iz mađarskih izvora sredstva obezbedila nevladina organizacija „Udruženje za bolji Novi Kneževac".

„Namera je da selo, da sela Majdan i Rabe očistimo od napuštenih ruševnih kuća koje služe kao skrovišta, ali isto tako i kao pojave koje ruže čitav izgled naselja, postoje gotovo u svakoj ulici. U narednih 10 dana biće srušeno osam kuća, a posle toga nadamo se da ćemo moći da nastavimo ovu aktivnost."

Osim toga, saglasili su se i oko toga da će Komesarijat za izbeglice i migracije angažovati dvoje meštana koji će imati zadatak da održavaju bezbednost u Majdanu i Rabeu – istakao je Ištvan Pastor. Dodao je da će hangar između dva naselja na odgovarajući način pripremiti za zimu kako migranti koji su se tamo sklonili ne bi u napuštenim kućama tražili spas od hladnoće. Meštani kažu da je dobar osećaj da neko vodi računa o njima.

„To će jako mnogo pomoći jer kada dođe zima migranti će svakako srušiti, oni i ruše te kuće u kojima su bili. Može se odmah pogledati ova kuća, kao i do kraja čitave ulice, to su sve oni razneli" kaže Antal Šulj iz Majdana.

Ištvan Pastor je pre posete u Novom Kneževcu razgovarao sa Natašom Stanisavljević, vršiocem dužnosti komesara Komesarijata za izbeglice i migracije. Razgovaralo se o više važnih pitanja.

„Rekli smo sve ono što mislim da svi znaju, ali važno je to u svakoj prilici reći, posebno to da je ovaj prostor, pogranični prostor sada već gotovo 10 godina izložen jednom nečovečnom pritisku kojem ne može da se odupre i ne možemo da zamislimo koji to mogu biti prioriteti koji su važniji od interesa građana. Zbog toga čekamo da ovu pojavu napokon neko konačno rešava u početnoj fazi na južnoj državnoj granici upravo tako da i ne dozvoli migrantima da uđu" rekao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine (SVM).

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara će u narednom periodu zajedno sa Natašom Stanisavljević obići okolna naselja kako bi komesar Komesarijata za izbeglice i migracije i neposredno upoznala probleme meštana.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti