Skip to main content
2022.04.26 - 14:58

Sijarto: nastavlja se program privrednog razvoja Vojvodine

Sijarto: nastavlja se program privrednog razvoja Vojvodine

 Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova u Subotici je razgovarao sa Ištvanom Pastorom, predsednikom SVM-a.

Na konferenciji za medije koja je održana nakon razgovora bilo je reči o nastavku vojvođanskog programa ekonomskog razvoja, o završetku pruge Subotica – Segedin i brze pruge Beograd – Budimpešta, kao i o budućoj saradnji Srbije i Mađarske. Mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne ekonomije naglasio je da su nakon uspešno sprovedenih izbora u dve zemlje stvorene mogućnosti da dve države nastave plodonosnu saradnju.

Peteru Sijartu, mađarskom ministru spoljne ekonomije i spoljnih poslova domaćin u Subotici bio je Ištvan Pastor, predsednik SVM-a. Razgovorima su prisustvovali i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i Mađarskog nacionalnog saveta.

Nakon toga, predsednik SVM-a i mađarski ministar održali su zajedničku konferenciju za novinare. Kao rezultat izbora koji su sprovedeni u dve zemlje, moguće je nastaviti u prethodnoj godini, u prethodnoj deceniji započetu saradnju između Srbije i Mađarske. Započeti posao nastavlja se u narednom periodu – rekao je Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a je istakao da su postignuti rezultati stvorili temelje na kojima se  sporazumevaju o brojnim investicijama, odnosno dodao je, nastavlja se i program ekonomskog razvoja Vojvodine.

„Danas, osvrčući se na poznate rezultate, možemo da zaključimo da je to sada realnost. Možemo da kažemo da o ovome danas možemo ozbiljno da razmišljamo i razgovaramo. Saglasili smo se da će se u veoma kratkom roku, u dogledno vreme, realizovati poslovi, pre svega u odnosu na program privrednog razvoja,  čije izvršavanje još nije došlo na red. S druge strane, uobličićemo one važne razvojne zamisli, važna ulaganja velikog obima, za koja stavljajući ih na sto, dogovoraćemo narednih godina šta ćemo da činimo."

Birači u Mađarskoj i van granica na izborima 3. aprila odlučivali su i o budućnosti nacije – rekao je Peter Sijarto. Mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova zahvalio se što je tako velik broj njih iskoristio svoje pravo glasa i podržao dosadašnje napore. Resorni ministar je rekao da će 2025. godine biti završena brza pruga između Beograda i Budimpešte. Pruga između Subotice i Segedina ovog leta, ili ove jeseni biće otvorena za teretni, a narednog leta i za putnički saobraćaj. Ministar je govorio i o programu privrednog razvoja Vojvodine.

„Nastavljamo program ekonomskog razvoja. Do sada smo ukupno podržali 14.123 ovdašnja preduzetnika sa ukupno 72 milijarde forinti. Na osnovu toga realizovana su ulaganja u visini od 167 milijardi forinti ovde u Vojvodini. Upravo pripremamo isplatu za 79 poljoprivrednih i uslužnih preduzeća koja su konkurisala. Oni predstavljaju ulaganje od ukupno 35 milijardi forinti."

Bilo je reči i o energetskoj sigurnosti. Peter Sijarto je o tome rekao da su evropske partnere zamolili da u interesu izbegavanja štete zbog nedostatka energenata, ne postavljaju zahteve kojima bi se u Evropu ograničio uvoz ruske nafte i prirodnog gasa. Ministar je rekao da podržavaju teritorijalni integritet Ukrajine, i da neće dopustiti da se preko mađarske teritorije transportuje oružje.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti