Skip to main content
2022.09.21 - 09:11

Predsednik Pastor primio studente Kolegijuma Matija Korvin iz Budimpešte

Predsednik Pastor primio studente Kolegijuma Matija Korvin iz Budimpešte

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor primio je danas studente Kolegijuma Matija Korvin (Mathias Corvinus Collegium) iz Budimpešte koji borave u višednevnoj studijskoj poseti našoj zemlji.

Prilikom posete Skupštini AP Vojvodine, predsednik Pastor predstavio je gostima iz Budimpešte ulogu pokrajinskog parlamenta u sistemu državne uprave, nadležnosti, pravne akte koji određuju te nadležnosti, kao i način funkcionisanja ove institucije. Razgovarajući sa studentima, Pator je istakao da se u Skupštini AP Vojvodine neguje tradicija kulture dijaloga, političke korektnosti i da su na tu činjenicu svi akteri političkog života u parlamentu ponosni.

„Bez obzira na političke razlike, u Skupštini AP Vojvodine veoma se vodi računa o javno izgovorenoj reči i nivou političke kulture. Pored toga izuzetno smo ponosni i na višejezičnost našeg parlamenta koji je sa šest službenih jezika u upotrebi najmnogojezičniji posle Evropskog parlamenta“, rekao je Pastor.

Na sastanku je razgovarano i o veoma dobrim odnosima Republike Srbije i Mađarske u čemu AP Vojvodina ima značajnu ulogu, kao i o partnerskim, prijateljskim i političkim vezama naše Pokrajine sa mađarskim županijama.

Devetočlana delegacija studenata Kolegijuma Matija Korvin juče je posetila Suboticu, a tokom svog boravka u Republici Srbiji, pored Novog Sada, boraviće i u Beogradu.

Kolegijum Matija Korvin je veoma značajna institucija za negovanje talenata koja postoji od 1996. godine, pruža visok nivo obuke i dopunjuje tradicionalno univerzitetsko obrazovanje na interdisciplinaran način.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Ostale vesti