Skip to main content
2023.05.31 - 19:33

Predsednik Pastor posetio rekonstruisanu zgradu Štamparije ”Forum”

Predsednik Pastor posetio rekonstruisanu zgradu Štamparije ”Forum”

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor posetio je danas rekonstruisanu zgradu i novoizgrađen deo Štamparije ”Forum” koja će svojim preseljenjem iz zgrade Mađar Soa dobiti bolje i savremenije uslove za rad, dok će zgrada Mađar Soa biti rekonstruisana i obogaćena novim sadržajima.

Pastor je istakao da je Vlada Mađarske još 2017. godine obezbedila za ovaj prjekat oko 1,5 miliona evra, te da se do prošle godine radilo na obezbeđivanju administrativnih i formalno-pravnih uslova za započinjanje radova, nakon čega su oni i otpočeti.

”Nakon obezbeđivanja potrebnih uslova relativno brzo je pribavljena građevinska dozvola, okončan je tender i i sutra kreće preseljenje štamparske opreme iz zgrade Mađar Soa u Vojvode Mišića u ovaj prostor. Samo preseljenje će biti završeno u septembru mesecu, jer će se raditi u dve faze kako bi se proces rada štamparije nesmetano odvijao. Krajem septembra kompletna štamparska delatnost će se obavljati isključivo na ovoj lokaciji” rekao je predsednik Pastor.

Kada je reč o zgradi Mađar So-a, Pastor je naglasio da se sa preseljenjem štamparije stiču preduslovi za oplemenjivanje tog praznog prostora, te da će nakon rekonstrukcije ona sadržati obdanište i zabavište, muzej štamparstva, multifunkcionalni prostor za konferencije, koncerte i druge sadržaje, kao i da će a paralelno sa tim izdavačka kuća Forum otvoriti kafe knjižaru gde će biti dovoljno prostora za organizovanje književnih večeri i drugih kulturnih događaja.

”Planirano je da svi radovi budu okončani do kraja ove godine,  štamparija će imati normale uslove za poslovanje, a zgrada Mađar Soa će dobiti novu sadržinu i doprineće obogaćivanju kulturnog sadržaja i kompletne ponude grada”, istakao je Pastor.

Szerző (Forrás)
SKUPSTINAVOJVODINE.GOV.RS
Ostale vesti