Skip to main content
2022.07.28 - 14:15

Pastor: značaj svake saradnje sa susedima sada je višestruk

Pastor: značaj svake saradnje sa susedima sada je višestruk

 U jutarnjem programu Panon RTV-a Ištvan Pastor, predsednik SVM-a i Skupštine Vojvodine govorio je o aktuelnim pitanjima, konstituisanju nove vlasti, migrantskoj krizi, te saradnji sa Mađarskom.

Savez vojvođanskih Mađara biće deo vladajuće većine u Skupštini Srbiji čija konstitutivna sednica je zakazana za naredni ponedeljak, rekao je Ištvan Pastor, predsednik stranke, gostujući u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija. „Srpska napredna stranka sa koalicionim partnerima sa kojima je izašla na izbore, Socijalistička partija Srbije sa svojim koalicionim partnerima i Savez vojvođanskih Mađara činiće masivnu političku većinu. Vrlo je verovatno da će SVM i u ovom sazivu imati potpredsednika Skupštine“ ocenio je Pastor i dodao da mu nije poznato da li će još neka stranka biti u vladajućem bloku. SVM će imati svoj poslanički klub sa pet poslanika.


„Postoji rok od 90 dana u kojem od konstituisanja Skupštine treba da bude formirana Vlada, ali verujem da će do sredine avgusta biti poznat sastav nove vlade. Pre toga je potrebno doneti Zakon o Vladi, gde će biti poznata ministarstva, a SNS ima sva prava da odredi ko će biti premijer i koji će biti sastav vlade. SVM je doneo odluku da ne želi ministarska mesta, ali smo spremni da prihvatimo da rad vlade podržimo kroz poziciju državnih sekretara, što je važno i sa stanovišta ostvarivanja naših političkih interesa. Na razgovorima sa predsednikom Srbije ostao je dogovor da ćemo da imamo onoliko državnih sekretara koliko i do sada“ rekao je Pastor i precizirao da je reč o sedam državnih sekretara u ministarstvima koja smatraju najznačajnijim.
 

Osvrćući se na izjavu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije da želi da nova vlada nastavi put evropskih integracija, Pastor je rekao: „Više puta sam već govorio o tome da je Srbija pripremljenija nego što je sada njena pozicija u pridruživanju. To je posledica toga što Evropska unija nije spremna da ide u pravcu proširenja. Hvataju se za svaku sitnicu kako bi unazadili ubrzanje ili napredovanje u priključivanju čitavog regiona. Nadamo se da će biti promena u tom smislu, jer se može videti da naši zapadnoevropski prijatelji, pre svega Mađarska, ovo pitanje drže na dnevnom redu i stalno nastoje da mu daju novi zamah“ rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima u svetlu rata u Ukrajini, pitanje proširenja Evropske unije treba iščitavati na novi način. Takođe je dodao da svaka država treba da vodi računa o svojim interesima, i da tu nema razlike u tome da li je reč o maloj ili velikoj zemlji ili članici Evropske unije ili je u procesu pridruživanja. „Mi imamo prava da donosimo različite političke odluke neprekidno imajući pred očima svoje interese, da istupamo i borimo se za njih i za to tražimo partnere“.

Ištvan Pastor je kazao da i nedavni telefonski razgovor između predsednika Vučića i Viktora Orbana, premijera Mađarske u sadašnjem trenutku pokazuju važnost približavanja dve zemlje.
„Živimo u vremenu punim opasnosti kada se važnost svake saradnje umnogostručuje, raste vrednost dobrosusedskih odnosa, a različiti oblici saradnje dobijaju novu težinu. To svi razumemo kao srećnu okolnost. Mislim tu na rešavanje migrantske krize, na saradnju u oblasti energetike kako i na sva ona pitanja koja se javljaju kao posledica ukrajinske krize“ rekao je Pastor.
 

Govoreći o aktuelnoj privrednoj situaciji, on je ponovio stav da će Srbija imati dovoljno struje i gasa za svoje građane, ali da su poskupljenja, u koja se svi svakodnevno uveravamo, neminovna jer je reč o globalnom problemu kao posledici pandemije i rata u Ukrajini.

„Ono što je sigurno, skok cena koji sada vidimo u celoj Evropi, neće se preliti na stanovništvo kod nas. Država će na sebe preuzeti značajan deo tog tereta sa pleća građana, da se smanji teret mesečnih izdavanja u domaćinstvima. Ministarstvo energentike već je pripremilo uredbu kojom nastoji da olakša najsiromašnijem delu stanovništva. Nema mesta panici, gasa i struje će biti dovoljno, a cene se neće formirati slobodno. U ovom trenutku cena električne energije u Srbiji je najniža u Evropi, i ako poskupi od devet do 10 odsto i dalje ćemo biti u toj kategoriji. Znam da ovde zarade nisu na evropskom nivou, ali takvo divljanje cena koje će postojati drugde u Evropi, kod nas se neće dogoditi“ rekao je Pastor.
 

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine govorio je i o migrantskoj krizi, kao i akcijama koje je policija preduzela tokom jula. Prema njegovim rečima migrantska kriza i dalje je prisutna, veliki je pritisak, migranti su u svom ponašanju sve slobodniji, agresivniji i osećaju se sigurnije.

„Sa druge strane, moramo da pozdravimo mnogo odlučniji nastup policije i žandarmerije. Na čitavoj političkoj sceni jedino se Savez vojvođanskih Mađara od 2015. godine neprestano bavi ovom temom. Ako je nekome rešavanje ovog pitanja životno pitanje, to smo mi. Jer, kroz ostala mesta oni samo prođu, a ovde ostaju pored granice, otežavajući naš svakodnevni život. Zbog toga smatram izuzetno važnim što je mađarska vlada odlučila da poveća visinu ograde. Ako je za metar višlja, teže je preći, ako je teže preći, onda će to valjda odbiti one koji žele da je pređu“ rekao je Pastor. On je pohvalio što je policija preduzela mere protiv organizatora krijumčarenja ljudi i zaplenila oružje.

On je naglasio da se traži način da se migranti zaustave na južnoj granici Srbije. „Dok se to ne dogodi, dotle ćemo se ovde gore na severu boriti sa posledicama, i biće sve teže to rešavati. Nadam se da će se u dogledno vreme stvoriti pravni, politički, tehnički uslovi da južna granica bude jače čuvana i tada će se tada ovaj problem u velikoj meri rešiti“ rekao je Pastor.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti