Skip to main content
2022.05.11 - 12:01

Pastor: važno je da Srbija izdrži u svojoj nezavisnosti

Pastor: važno je da Srbija izdrži u svojoj nezavisnosti

 Stav Srbije minimalno izlaže državu, a maksimalno obezbeđuje njenu slobodu donošenja odluka i nezavisnost – rekao je Ištvan Pastor, u razgovoru za Panon RTV.

Predsednik Skupštine Vojvodine i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara je na pitanje o stavu Srbije koji je izneo predsednik Aleksandar Vučić povodom ukrajinsko-ruskog sukoba, rekao da su on lično, kao i partija od prvog trenutka podržavali formulisanje i održavanje tog stava.

„To je gledište čiji elementi minimalno izlažu Srbiju, a maksimalno obezbeđuju slobodu u donošenju odluka i nezavisnost države. Važno je da u tome istrajemo i, što se nas i mene tiče, svaku podršku, političko delovanje, saopštenje i javni nastup činiću u tom pravcu, jer odstupanje od ove pozicije ide sa negativnim posledicama na dugi rok“ rekao je Ištvan Pastor u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija.
 

On je kazao da ne smatra da izuzev slanja humanitarne pomoći i iskazivanja saosećanja Srbija treba da preuzima druge obaveze u odnosu na ukrajinsko-ruski rat.

„Što se posledica tiče, nisam siguran čime mogu da nam zaprete u toj meri, od čega bi to mi trebali jako da se uplašimo. Proces priključenja Evropskoj uniji već i ne može da bude sporiji nego što je do sada bio. Ne znam koje su to prednosti, koje od njih zavise i koje su nam do sada obezbeđivali i koje nam mogu oduzeti. To što smo uspeli da ostvarimo nije tako mnogo, ali to je pre svega rezultat onoga što smo sami uspeli da izborimo, i to upravo zbog toga što smo zastupali nezavisnu poziciju, i tako gradili imidž države, njenu sposobnost da privuče kapital. Ukoliko obezbedimo energetsku stabilnost, što nam je važan prioritet, onda će ovaj region biti privlačan za ulaganja kapitala koji ne treba da strahuje od toga šta će biti u narednom periodu“ rekao je Pastor. Prema njegovim rečima ovome treba dodati i kapacitete za proizvodnju hrane koji su dovoljni ne samo za naše potrebe već i za izvoz.
 

U radijskom programu Panon RTV-a Ištvan Pastor govorio je i rezultatima izbora, u smislu konstituisanja parlamenta i formiranja izvršne vlasti. Naveo je da je polaganje zakletve predsednika države vezano za rok i da bi to trebalo da se dogodi 30. ili 31. maja u Skupštini Srbije.

„Moguće je da do tada neće biti novog saziva parlamenta, i da će predsednik republike zakletvu položiti pred starim sazivom. Nije mi poznato kada će biti novi saziv parlamenta, jer još nemamo konačne rezultate izbora. Izborna komisija juče je ponovo poništila ponovljene rezultate u nekoliko izbornih jedinica, zbog čega će očigledno teći i sudski postupak, i moguće je da će biti još ponavljanja izbora. Tek nakon toga može se očekivati proglašenje izbornih rezultata i od tada teče rok od 30 dana za konstituisanje parlamenta, a nakon toga 90 dana za formiranje vlade“ naveo je Pastor.
 

On je potvrdio da će Savez vojvođanskih Mađara biti deo skupštinske većine, te da će imati pet poslanika i sopstveni poslanički klub. Izneo je i podatak da je SVM-u nedostajalo svega 75 glasova da dobije i šestog poslanika. „Dakle, ukoliko je neko do sada imao dilema o tome da li je svaki glas važan, ovo je dobra potvrda za to da svaki glas jeste važan.“

SVM će u budućoj izvršnoj vlasti učestvovati na nivou državnih sekretara,  i želja im je da zadrže sedam mesta koja su imali i u prethodnom sazivu vlade, i to u ministarstvima obrazovanja, zdravlja, pravde, finansija, poljoprivrede, infrastrukture i ekologije.
 

Tokom razgovora u jutarnjem radijskom programu Panon RTV-a Ištvan Pastor osvrnuo se i na izbore u Mađarskoj, gde je upravo konstituisan novi saziv parlamenta. On je ponovio da je SVM doprineo da Fides pobedi ubedljivom većinom, jer je 60 hiljada glasova iz Vojvodine doprinelo da Fides pređe, kako je rekao “granicu snova“ od tri miliona glasova. Od buduće vlade Mađarske očekuje da nastavi sa ekonomskim programom podrške vojvođanskim Mađarima, i to pre svega kroz pomoć u kupovini oraničnog zemljišta i porodičnih kuća, pomoć mladim preduzetnicima, ali i kroz ulaganje u učeničke domove i obrazovne institucije. Upravo je u toku izrada programa na osnovu kojeg bi trebala da teku ta ulaganja, ali će njihov obim i način podrške zavisiti i od budžeta Mađarske, rekao je Pastor. U svakom slučaju, najveće ulaganje biće u obnovu i saniranje crkve Svete Terezije u Subotici i iznosiće između sedam i deset miliona evra.

Ištvan Pastor je u programu Subotičkog mađarskog radija govorio i o temi koja je aktuelizovana poslednjih nekoliko dana, a odnosi se na ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka.

„S tim u vezi poznajem stav vojvođanskih Mađara i oni su protiv služenja vojnog roka, oni su protiv obaveznog vojnog roka. Ukoliko se bude odlučivalo o ovom pitanju mi ćemo zastupati stav koji vojvođanski Mađari smatraju važnim, zastupaćemo njihove interese. Kada pitanje bude aktuelno, tada ćemo, sasvim sigurno da razgovaramo o tome i pitaćemo ljude za mišljenje i zastupaćemo ono što oni budu rekli. Nismo zagovornici vojnog roka, nikada nismo ni bili, i mislim da polazeći od tih iskustava treba formirati i zastupati političke stavove“ rekao je Pastor.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti