Skip to main content
2022.09.28 - 10:19

Pastor na predstavljanju projekta „Incredible Destination Events – IDE“

Pastor na predstavljanju projekta „Incredible Destination Events – IDE“

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor učestvovao je danas na završnom događaju projekta „Incredible Destination Events – IDE“ (Događaji na neverovatnim destinacijama), koji je realizovan u partnerstvu EXIT Fondacije sa Nacionalnim parkom baštine Opuštaser u Mađarskoj, uz podršku IPA Interreg programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Govoreći o značaju ovog dvogodišnjeg projekta koji je za cilj imao inovativno brendiranje destinacija u pograničnom delu Srbije i Mađarske, predsednik Pastor je istakao da su EXIT Fondacija i muzej Nacionalnog parka baštine u Opuštaseru uradili značajnu i veliku stvar, jer je konačann rezultat dao veliki broj ljudi okupljnih oko jedne ideje, koji su dali najbolje od sebe kako bi predstavili najveće vrednosti kojima raspolažemo.

”Ono čemu težimo jeste kombinacija dve vrednosti, jedna koju smo nasledili i druga koju pridodajemo, koja je naš doprinos. Mislim da je generalni cilj ovakvih projekata obagaćivanje prostora u kome živimo. Stvaranje uslova da granica ne razdvaja, da vrednosti sa jedne i druge strane granice budu naše zajedničke vrednosti, dostupne svima nama i svima onima koji dolaze na ove prostore”, istakao je Pastor.

On je dodao da je ovaj projekat primer na koji način može da se popuni okvir koji su institucije i političari stvorili izgradivši dobre odnose Republike Srbije i Mađarske.

Predstavljajući rezultate projekta, generalni sekretar EXIT Tanja Nježić istakla je da je on zamišljen na način da se uz učešće popularnih internacionalnih muzičkih zvezda i uz pomoć kreativne industrije i inovativnih digitalnih i video alata promovišu same destinacije. Kako je naglasila, promovisane su dve turističke i kulturne destinacije – tvrđava Bač u Srbiji i Park nacionalne baštine Opuštaser u Mađarskoj, kreirani su atraktivni video sadržaji, uz pomoću kojih se promoviše lepota ovih turističkih destinacija, kao i kulturno nasleđe, a sve to uz nastupe internacionalnih muzičkih izvođača.

Direktor muzeja Nacionalnog parka baštine u Opuštaseru Gabor Turda istakao je da je EXIT Fondacija veoma pouzdan partner sa velikim iskustvom, te da su zajednički bili uvereni u veliku uspešnost ovog projekta. On je istakao da je projekat uspeo da ostvari početnu ideju o privlačenju turista i predstavljanju lepote ove destinacije za širu ciljnu grupu, putem internet platforme.

Mihajilo Dašić, pomoćnik ministra u Ministarstvu za evropske integracije naglasio je da je ovaj projekat dobar primer za mogućnosti saradnje i rezultate prekogranične saradnje Srbija - Mađarska, te da je to samo jedan u nizu uspešno realizovanih projekata. On je rekao da je u prethodnom programskom periodu od 2014. do 2020. godine naše prekogranične saradnje sa Mađarskom implementirano 116 projekata sa ukupno 176 partnera sa teritorije Republike Srbije. Dašić je čestitao učesnicima na projektu na dobro obavljenom poslu i doprinosu u razvoju prekogranične saradnje, te ih pozvao da sa novim idejama apliciraju i u narednom programskom periodu.

Szerző (Forrás)
skupstinavojvodine.gov.rs
Ostale vesti