Skip to main content
2022.09.09 - 21:51

Otvorena renovirana zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

Otvorena renovirana zgrada Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici

 Ova ustanova je kompletno renovirana i iznutra i spolja. Investicija je realizovana uz podršku Vlade Mađarske. Na ovom događaju je, između ostalih, učestvovala i predsednica Mađarske Katalin Novak.

Katalin Novak je u Suboticu, na otvaranje renovirane zgrade, stigla posle 18 časova.

Jedan od najpoznatijih subotičkih objekata je u potpunosti renoviran. Učiteljski fakultet na mađarskom nastavnom jeziku od ove školske godine studente dočekuje sa renoviranim učionicama, bibliotekom, društvenim prostorom i amfiteatrom. Josip Ivanović, dekan Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku se zahvalio na podršci Mađarske.

„Sve je obnovljeno, od temelja do krova, a neophodna sredstva za to je obezbedila Vlada Mađarske. Ne samo da je izgradila, renovirala ovu zgradu, već ju je napunila nameštajem, savremenom opremom i nastavnim sredstvima, a sve to garantuje da ovde možemo da pružimo savremenu obuku i obrazovanje na visokom nivou."

Na Učiteljskom fakultetu na mađarskom nastavnom jeziku u Subotici studenti mogu da studiraju na mađarskom jeziku, na smerovima kao što su diplomirani komunikator, diplomirani vaspitač i diplomirani učitelj. Značaj ove institucije je neupitan - istakao je na samom događaju Ištvan Pastor. Predsednik SVM-a je dodao: „To je bio proces izgradnje koji je rajao 16 godina, i koji smo danas priveli kraju. Verujemo, dame i gospodo, da je jedan od ciljeva mađarskog javnog života u Vojvodini i mađarskog javnog života sa ove strane granice, očuvanje identiteta. Nije moguće sačuvati identitet ako nemamo institucije. Stvaranje institucija je jedan težak i dug proces, i nije dovoljno samo stvoriti instituciju, institucija se mora održati na nogama, a to nije uvek pitanje novca, već je pitanje volje, saradnje, kompetentnosti i sposobnost i veština da se to nastavi."

Troškove same obnove Vlada Mađarske je podržala sa više od milijardu forinti.

U svom govoru je Katalin Novak, predsednica Mađarske, istakla: „Mislim da je ovo jedna od najvećih novina u odnosima Mađarske i Srbije u poslednjih 10 godina, to što mi zaista želimo da se razumemo svaki put, čak i onda kada to u početku, u pojedinim situacijama, nije tako jednostavno. Ako postoji ta namera, ako postoji namera da se razumemo, onda je mnogo lakše naći zajednička rešenja."

Nakon svečanog otvaranja, predsednica Mađarske i ostali gosti obišli su renoviranu zgradu Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku. Na samom događaju su, između ostalih, prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, Jene Hajnal, predsednik Nacionalnog saveta Mađarske nacionalne manjine i Janoš Arpad Potapi, državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku. Svoju jednodnevnu posetu Srbiji je predsednica Republike Mađarske završila u Subotici.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Ostale vesti