Skip to main content

Kako je prošla debata u Savetu Evrope o Kosovu i koja je procedura za članstvo

Kako je prošla debata u Savetu Evrope o Kosovu i koja je procedura za članstvo

U Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope juče je održana debata o situaciji između Beograda i Prištine. Rasprava je održana na zahtev Velike Britanije koje pozvala na prijem Kosova u tu organizaciju. Potpredsednica parlamentarne Skupštine Saveta Evrope i članica delegacije Srbije Elvira Kovač rekla je da je rasprava bila u skladu sa očekivanjima, i dodala kao interesantno da se govornici nisu osvrtali na nedavne tenzije, već na dijalog i eventualni prijem Kosova u SE.

Gošća emisije N1 Studio Live kaže da je bio u pitanju specifičan vid rasprave – da nema izveštaja i da nije bilo izvestilaca. Većina članova naše delegacije se prijavila, troje je  stiglo da govori, dodaje.

Kako kaže, rasprava je bila u skladu sa očekivanjima i nije bilo velikih iznenađenja. Navodi da se nije se pričalo o skorašnjim tenzijama, da se više govorilo o dijalogu, da su neki spomenuli francusko-nemački sporazum, a da su mnogi govorili o eventualnom kosovskom članstvu u Savetu Evrope. „A to pitanje još nije stiglo do parlamentarne skupštine SE“, podseća sagovornica N1.

Podsetila je i da su u raspravi učestvovali i kosovski predstavnici, koji učestvuju, kako objašnjava, od oktobra i mogu da govore, ali nemaju prava glasa.

„Predstavnici poslaničkih grupa su bili šaroliki i videlo se da nisu u potpunosti informisani“, kaže Kovačeva koja prenosi da su se „nekako svi držali jedne strane“. „Što, po meni, nije korektno jer je trebalo da pričamo o značaju dijalogu“, dodaje. Kovačeva navodi da je ona govorila o tome, ali da je bila poslednja na listi koja je stigla da govori u tih sat vremena, a navela je i da je šteta što predstavnici opozicije Srbije nisu govorili o tome u sali jer nisu stigli, zbog specifičnosti rasprave, kojoj je strogo ograničeno vreme na sat vremena.

Kako je prenela naša predstavnica u tom telu, očigledno je Velika Britanija za članstvo „zbog toga su i potencirali ovu temu. „I mislim da se ova rasprava tražila zato što su predstavnici s Kosova bili spremni i pogrešno su govorili da će se već sada pričati o članstvu. O članstvu će se pričati tek posle odluke Komiteta ministara, tako da su neki otvoreno i pitali Komitet kada će doneti odluku i proslediti to parlamentarnoj skupštini“, prenosi Elvira Kovač.

Kako navodi, neku su to činili otvoreno podržavajući to, neki politički korektnije. istakla je da su hrvatski poslanici imali korektna obraćanja. Poslanik iz Grčke je rekao otvoreno da je suština da se dođe do rešenja i da posle najave Aleksandra Vučića da će se prihvatiti plan – da su to dobre vesti i šanse za kompromis, dodala je.

Kaže da su se oni, koji su pričali samo o članstvu u Savetu Evrope, pozivali na to da će se prava manjina zaštititi zahvaljujući sudu i ovoj instituciji, „a nisu realno uzimali u obzir stavove Beograda, što je šteta“.

Najviše govornika je, dodaje, bilo iz Albanije i regiona, dakle onih koji razumeju ovaj problem.

Kakva je procedura za prijem u SE?

Govoreći o proceduri za eventualni prijem Kosova, Kovač navodi da se ništa epohalno nije desilo bez obzira što je zahtev stigao u maju. „Komitet ministara nije to stavio na dnevni red, kada donesu odluku to pitanje će proslediti parlamentarnoj skupštini, a zatim će to biti prosleđeno odgovarajućem komitetu. Komitet uz izvestioca, a najverovatnije će dodati eksperta, ne samo političara koji piše izveštaje, već eksperta – da li iz Venecijanske komisije ili neke druge organizacije, on bi trebalo da poseti Kosovo i da utvrdi da li ispunjavaju obaveze koje se tiču eventualnog članstva u SE“, objasnila je Elvira Kovač.

 

Szerző (Forrás)
N1 Beograd
Ostale vesti