Skip to main content
2021.10.16 - 21:33

Izgradnja pruge Subotica-Segedin počeće za nekoliko dana

Izgradnja pruge Subotica-Segedin počeće za nekoliko dana

 Izgradnja železničke pruge Segedin-Subotica može početi za nekoliko dana. Kamen temeljac položiće predsednik Srbije i mađarski premijer, pa ćemo uskoro lako moći železnicom stići iz Subotice do Segedina.

Stanovnici pograničnih naselja već nestrpljivo čekaju završetak radova. Trenutno je u toku pripremna faza.

Pripremni radovi traju već nekoliko meseci na železničkoj pruzi između Subotice i mađarske granice. Bački Vinogradi su dugo čekali da se ova pružna deonica obnovi. Ela Begović kaže da će to olakšati putovanje. Nada se da će njeni unuci češće dolaziti ​​kući: „Radujem se zbog pruge. Drago mi je. Neka bude. Hvala Bogu, ovo je i za ponos zemlje."

U Horošu se takođe raduju izgradnji železničke pruge. Prema rečima Mikloša Abrahama, ovo je ulaganje važno za mlađe generacije: „Mladi će ga koristiti bolje od mene. Tako da je dobro."

Kad se završi železnička pruga Subotica -Segedin, ljudi koji ovde žive moći će putovati udobnije i brže - obećavaju nadležni. Putnički vozovi se mogu kretati između Subotice i Segedina brzinom do 120 kilometara na sat, pa do mađarskog grada možemo doći za 40 minuta.

Više od 200 mašina neprestano radi na terenu, rekao je ranije Imre Kern. Zamenik gradonačelnika Subotice je dodao da je ovo projekat od izuzetne važnosti za sve: „Njegova priprema je započela pre gotovo 20 godina. Jako mi je drago što je trenutno u fazi realizacije. Dobićemo infrastrukturu između Subotice i Segedina koja će olakšati ne samo putnički, već i teretni saobraćaj."

Ištvan Pastor je takođe naglasio važnost ulaganja nakon sednice Foruma mađarskih poslanika u Karpatskom basenu.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara: „U narednim danima, ako sve bude u redu, možda početkom sledeće nedelje, mađarski premijer i predsednik Republike Srbije položiće kamen temeljac železničke pruge Segedin-Subotica i tako simbolično započeti izgradnju. Što će značiti da će za otprilike pola godine ovde moći slobodno da se putuje."

Nakon obnove železničke pruge Subotica-Horgoš, biće obnovljene i železničke stanice na Paliću, Hajdukovu, Horgošu i Bačkim Vinogradima. Rok za završetak radova je septembar sledeće godine, ali prema rečima nadležnih to bi se moglo dogoditi mnogo ranije.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV