Skip to main content
2021.06.22 - 19:00

Dr Balint Pastor: razumemo kroz šta prolazi srpski narod

Dr Balint Pastor: razumemo kroz šta prolazi srpski narod

 Razgovori koji se odvijaju o miru i stabilnosti na Kosovu nemaju alternativu – rekao je šef poslaničkog kluba Saveza vojvođankih Mađara u republičkom parlamentu

Povodom izveštaja Aleksandra Vučića o nastavku dijaloga o Kosovu sa Prištinom, predstavnici parlamentarnih partija ponovili su svoje stavove na ovu temu. Dr Balint Pastor saglasio se sa stavom da samo dijalog i kompromis mogu da donesu rešenje. Smatra da Srbija treba da pomaže Srbe na Kosovu, materijalno i moralno, isto kao što Mađarska podržava vojvođanske Mađare. To se naziva odgovornom nacionalnom politikom – dodao je. Poručio je da vojvođanski Mađari u potpunosti razumeju Srbiju, kao i ono što su kosovski Srbi preživeli poslednjih decenija.

„Sada je 101 godina od nametnutog Trijanonskog sporazuma, kada je Mađarska izgubila dve trećine svoje teritorije i trećinu stanovništva. Narednog jutra 3,3 miliona Mađara probudilo se u nekoj drugoj državi. U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, u Čehoslovačkoj, Rumuniji, čak su deo nekadašnje Mađarske priključili i Austriji, što je, mogu da kažem, šala istorije. Ali, ipak se tako dogodilo. Mi ni nakon 101 godine ne dovodimo u pitanje granice Evrope. Ovo govorim zato da znate da mi razumemo kroz šta prolazi srpski narod" rekao je dr Balint Pastor, šef poslaničkog kluba SVM-a u republičkoj Skupštini.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV